Att välja närodlad mat efter säsong är ett plus både för smakupplevelser och miljö. Att dessutom handla mat direkt från producenten kan både ge en extra dimension till måltiden och vara en mysig utflykt.
Framåt hösten är många lokala matproducenter synliga på skördemarknader, men redan under sommaren kan du besöka flera av dem för att handla i gårdsbutik – ofta med lokala specialiteter i utbudet.
Den variarande naturen i Göinge är ett bra underlag för biodling – Ottarps Torp utanför Hästveda är en av gårdarna som har honungsprodukter i sitt utbud. I Bjärnum hittar man även Bibrudens Biskafferi som erbjuder allt från salvor till praliner. Söker man en riktigt fin köttbit till grillen kan man besöka Skånska Vilt nära Vinslöv, eller Nedanbäcks Gård utanför Glimåkra. Grönalunds Musteri i Rävninge tar hand om äppelskörden framåt sensommaren och tilldelades för något år sedan guldmedalj i SM i mathantverk för sin äppelmust Rosette. Hallon från egen gård är en specialitet hos Baggagården i Broby. Är man sugen på blåbär kan man besöka Glosmyrs blåbär som erbjuder självplock från egen odling i skogarna utanför Hästveda – ja, då gäller det amerikanska blåbär; för självplock av svenska räcker det att ta en avstickare utmed valfri grusväg.