Espresso – Din lokala tidning
glimminge 1

Glimminge – en station med vision

För snart 150 år sedan invigdes Glimminge station som en del av det smalspåriga järnvägsnätet i Nordöstra Skåne. Tågen har slutat rulla, men de senaste 40 åren har banan trafikerats av dressincyklister under sommarsäsongen. Förra året tog Anny Persson över efter pappa Bosse – generationsskiftet satte igång ett renoveringsarbete som många har följt i TV genom Kanal 5:s program Renoveringsdrömmar. Nu har lugnet lagt sig och siktet är inställt på sommaren och framtiden.

Det är lummigt och grönt längs banvallen som passerar Glimminge station. Både snok och små ödlor prasslar i boklöven längs den korta stigen ned mot Helge Å. Vid vattenbrynet ligger kanoter till uthyrning och snart är det dags att åka och möta ett sällskap som ska cykla dressin från Broby till Glimminge. Det råder ett försommarlugn, och Anny Persson serverar kaffe och kaka vid rejält utemöblemang.

Den som har följt Kanal 5:s serie Renoveringsdrömmar som visades under våren vet att det på många sätt är en kontrast mot hur förra sommaren såg ut. Med inspelningsstart i maj 2023 följde ett TV-team med programledaren Anders Öfvergård i spetsen Annys arbete med att renovera den gamla tågstationen. Men hennes historia med huset sträcker sig betydligt längre tillbaka.

JUBILEUM FÖR DRESSINCYKLING

– Pappa köpte stationen 1979 och för mig är detta huset som jag aldrig kommer att lämna. Jag var barn här och växte upp med att det alltid var massor av olika människor som rörde sig kring huset. Turister och folk som fikade. Jag och min syrra som är några år yngre sprang alltid runt och lekte med barnen som kom hit, minns Anny.

Pappa Bosse Persson var några år yngre än Anny är idag när han påbörjade sitt arbete med den gamla stationen. Dressincyklingen har blivit ett givet inslag i turistutbudet i Göinge under sommaren, där sträckan Broby-Glimminge bjuder på vackra vyer och förmodligen en del motion. – Jag har sett alla varianter av dressincyklare, skrattar Anny.

– De som kopplar på en barnstol, och de som har hundar med sig som flåsar i fartvinden. Nästa sommar är det faktiskt 40-årsjubileum –
pappa började med dressinerna 1985. Då måste vi verkligen göra något speciellt!

EN BRAND SATTE IGÅNG TANKARNA

Anny är född -89 och har fortfarande några år kvar till sitt eget 40-årsjubileum. Sedan hon kastade loss från Glimåkra och uppväxtåren har hon bland annat jobbat flera år på olika turistorter. Säsongslivet har fört henne från Skåne via Smögen hela vägen upp till Riksgränsen. Senaste bostadsorten var Malmö, men det är några år sedan nu som tankarna på att återvända till Göinge började gro.

– Det startade en brand i köket här på stationen 2020, och jag hjälpte pappa med att ta tag i renoveringen. Då började vi prata om ett övertagande, och ju mer jag tänkte på det desto självklarare kändes tanken, säger Anny.

2023 bestämde hon sig för att flytta ”hem” från Malmö och börja forma stationen efter sina egna tankar och drömmar. Att hela projektet skulle bli del i en tv-serie var inte hennes egen idé.

– Det var Renoveringsdrömmar som hörde av sig till mig. De kom hit första gången i april förra året och sålde in det som en helt ny programidé, där de skulle följa ett antal olika personers projekt och klippa ihop det till en helhet.

Anny valde att haka på, och hade plötsligt en helt ny tidsplan att förhålla sig till. Och när resan väl drog igång skulle det visa sig att det var mer att göra med huset än hon hade väntat sig. Den ursprungliga planen på att renovera ytskikt och sätta ny färg på bostadsdelen i huset kom att mynna ut i ett betydligt större byggprojekt.

– När jag tänker tillbaka på förra sommaren så känns det helt orimligt att vi hann med allt det vi gjorde på fem månader.

glimminge 2

HELRENOVERING

När Anny tar emot oss i stationens boningshus är känslan en helt annan än att kliva in i ett renoveringsprojekt.

Det uppdukade middagsbordet med tända ljus. Smakfullt valda färger och välarrangerade inredningsdetaljer. Det nyrenoverade sovrummet med pärlspont på väggarna – när TV-tittarna fick första blicken på bostaden var det Anny vaknade till på morgonen takets isolering som var täckt av byggplast. Den gamla biljettkassan fungerar som avdelare mellan kök och matsal, och även ortsbornas postfack från förr har bevarats som en inredningsdetalj. Golven – ja, de är nylagda i stora delar av huset då det första som uppdagades när Anders Öfvergård kom till stationen var att fukt hade letat sig in underifrån och både dränering och byte av bjälklag var nödvändigt för att bygga upp något nytt.

– Jag har tittat på hela tv-serien. Det är lustigt – jag visste inte ens att jag hade blå ögon, skrattar Anny.

– Det hände mycket, och mitt i alltihopa förlorade jag mitt jobb. Det är jobbigt att se de delarna när det är tungt, men jag har godkänt att de skulle få ha med dem innan de sändes i TV. Starkast för mig är nog det avsnittet när vi flyttar en av de gamla tågvagnarna. Det var en milstolpe, och en fantastisk dag där många kom hit för att hjälpa mig att komma vidare med min vision.

EN PLATS MED LIV OCH RÖRELSE

Tre rum i bostadshuset har totalrenoverats sedan förra sommaren och en av de gamla tågvagnarna på tomten har fått en helomgörning som gäststuga eller turistboende. Totalt finns här fyra vagnar från olika epoker som alla i sinom tid står på att göra-listan för upprustning.

– När man har ett sånt här ställe tycker jag att det är viktigt att låta andra ta del av den kulturhistoria som finns här. En tågstation är en plats som är fylld av liv och rörelse, och precis så drömmer jag om att det ska bli igen. Dressincyklingen kommer att fortsätta, och jag har en hel del tankar om hur jag ska kunna utveckla det som min pappa har byggt upp under alla år.

SAMARBETE ÄR NYCKELN

Nu har kamerorna lämnat Glimminge – men upprustningen av den gamla stationen fortsätter.

– Att ha Anders Öfvergård som ett bollplank var otroligt lyxigt, och saker som kanske var små insatser för honom var en otrolig hjälp för mig! Min styrka när det gäller renovering är att jag har en förmåga att visualisera saker innan de är klara. Jag brukar tänka på ett filmklipp som jag sett på nätet där en kvinna står och bara glor med en kopp kaffe utanför sitt hus till texten ”detta är vad mina grannar ser när jag planerar min trädgård”. I mitt huvud är allt redan klart när jag tittar runtomkring mig, men det kan vara svårt för alla i omgivningen att hänga med på hur det verkligen ska bli! säger Anny.

SMÅ STEG MOT STORA RESULTAT

Även om många har följt Annys resa genom TV-kamerorna hoppas hon att det är lugnet i det färdigställda som ska fastna hos kommande besökare till Glimminge station.

– De som kommer hit ska få kliva in i det avslappnade – inte få en känsla av hur mycket jobb som ligger bakom! Jag har fortfarande inte hittat ett nytt jobb, utan väljer att lägga mitt fokus på att bygga upp min verksamhet. Jag inspireras av Kaizen-metoden som förespråkar att förändringar inte måste vara stora och snabba, utan sker gradvis om man gör en sak i taget. Här finns massor att ta tag i hela tiden, men om jag kan göra något för att bygga vidare på min vision varje dag, så vet jag är på väg framåt!

TEXT&FOTO:ERIK@ESPRESSOMEDIA.SE

RENOVERING FRAMFÖR TV- KAMERORNA

anders

Under våren visades kanal 5:s nya programserie Renoveringsdrömmar, där Anders Öfvergård följer och coachar ett antal personer och familjer som renoverar gamla hus. Anny Perssons tågstation var ett av projekten som tittarna fick följa – bland de andra fanns en gammal kvarn på Öland, ett ödehus i Bengtsfors, en övergiven Herrgård i Högfors och en skola i Hedemora. Annys resa gick från planerna att renovera tre rum med liten budget till ett betydligt mer omfattande projekt. TV-serien började spelas in i Maj 2023, i sommar är det fullt fokus på besökare och att utveckla Glimminge Station som besöksmål.

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x