Espresso – Din lokala tidning
skärmavbild 2024 07 11 kl. 09.00.58

Sommartipset: En djungel mitt i Göinges skogar

Jeppa S Trädgård utanför Osby öppnade 2022 och har fått oerhört genomslag genom bland annat sociala medier. I det 400 kvadratmeter stora växthuset med subtropiskt klimat hittar man bland mycket annat Sveriges äldsta olivträd.

Jeppa S drivs av paret Johan Johansson och Linda J Frodig som hittade gården när de själva var ute på en jorden runt-resa. Intresset för växter från jordens alla hörn tog de med sig till Göinge, och 2022 stod det stora växthuset som är kärnan i verksamheten klart.

– En stor del av vår idé är att vi testar olika sorter för att se hur de klarar sig i ett svenskt klimat – både i växthuset och utomhus, berättar Johan.

Att det skulle växa bananer vid slutet av den lilla grusvägen som leder upp till Jeppa S är det nog ingen som skulle ha gissat för några år sedan. I dag är Jeppa S Sveriges ledande leverantör av tropiska ätbara växter. Förutom det stora växthuset har paret lagt mycket jobb på att restaurera den parkliknande trädgården med tillhörande dammar som omger fastigheten. Här finns bland annat en av Sveriges största Rhododendronsamlingar.

– I år öppnade vi webshop, och det har tagit en väldig fart. Just nu är vi sammanlagt 20 anställda som arbetar i verksamheten, berättar Johan.

Och hårt arbete har givit resultat. 2023 utsågs Jeppa S Trädgård till ”Årets Omväg” i tävlingen Skånes Bästa som arrangeras av Magasinet Skåne.

– Det känns jättekul, särskilt som det var många som inte trodde på att vi skulle lyckas från början. Många sa till oss att vi hade en bra idé, men att det aldrig skulle gå att locka besökare långt ut i skogen där vi bor, säger Johan.

Under högsäsong hittar nu hundratals besökare till Jeppa S varje helg för att botanisera bland växter, ta en fika i växthusets café och promenera i de vackra omgivningarna.

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x