Espresso – Din lokala tidning

Sopsorteringsakademin lär barn rätt miljösätt

Handen på hjärtat så är vi nog många som behöver bli bättre på hur vi hanterar avfall för att skona miljön så mycket som möjligt. Detta har Ögrab jobbat mycket hårt med och som ett led i att verkligen lära ut kunskaperna från grunden startade de sin Sopsorteringsakademi under 2017.

Sopsorteringsakademin riktar sig till skolorna i Östra Göinge och Osby kommuner och lär ut avfallshantering och miljöansvar till barn i årskurserna 0-6. Avfallsbolaget Ögrab är helt unika i sitt sätt att arbeta med skolorna när det gäller att lära ut sopsortering till barn och ungdomar.

– Det var Peter Johansson, förra VD:n som fick idén till projektet. Vi är de enda som erbjuder ett färdigt program för skolorna och syftet är att få in barnen i rätt tänk från början. Det ger ringar på vattnet. Barn berättar för sina familjer och vänner och kommer att ha sina kunskaper med sig, säger Sofia Liljedahl, informatör på Ögrab.

Olika delmål för årskurserna

Sofia är bl.a. ansvarig för akademin och det program som tagits fram för skolorna. Under vårt besök på Kattarps avfallsanläggning berättar och visar hon delar av det nya material hon tagit fram.

– Vi håller i lektioner för varenda klass i Osby och Östra Göinge i årskurserna 0-6. I höst träffar jag skolorna i Osby och sen blir det Östra Göinge till våren.

I programmet finns det olika delmål för varje årskurs.

– I förskoleklasserna börjar vi till exempel med att prata om nedskräpning för att därefter följa upp med källsortering i första klass. I tredje klass ingår ett studiebesök i Kattarp medan man i de äldre klasserna börjar fundera mer kring värderingar. Efterhand ska barnen få en fördjupad kunskap och förståelse kring vår miljö och hur vi påverkar den, säger Sofia som förutom sin informatörsutbildning även har pedagogisk utbildning.

Soperhjältarna vägleder

Det är ett kontinuerligt arbete med att uveckla akademin och dess läromaterial. På Ögrabs hemsida  ligger tillgängligt lärarmaterial under fliken SSA, där kan lärare ta del av undervisningsmatieral för att jobba vidare med det tillsammans med eleverna.

För Sofias del handlar arbetet mycket om att göra sophantering lättillgänglig för de olika åldersgrupperna. En del av det är spel och tävlingar anpassade för de olika åldrarna.

Med hjälp av en namntävling som utlystes förra året så har Sofia tagit fram ett nytt koncept till årskurserna 0-3, vilket hon  i dagarna presenterat för skolledarna.

– Vi presenterar nu ”Soperhjältarna”, 14 olika djur som representerar olika fraktioner i källsorteringen för att det ska bli lättare att minnas vad som ska placeras var. Till hjälp för undervisningen har vi tagit fram olika spel- , pyssel- och arbetsmaterial som skolbarnen kan använda för att lära sig på ett lekfullt sätt, avrundar Sofia och gör sig redo för dagens träff med skolcheferna.

Varför inte gå in och kika på Ögrabs hemsida under fliken SSA du också? Kanske lär du dig rentav ett och annat på vägen som du inte riktigt hade koll på.

Text och bild: jessica@espressomedia.se

]]>

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x