Espresso – Din lokala tidning
Soroptimisterna arbetar för att alla kvinnor ska ha det bra

Soroptimisterna arbetar för att alla kvinnor ska ha det bra

SAMHÄLLSENGAGEMANG. – Nu är det nog! Stoppa våldet mot kvinnor, är en uppmaning från Soroptimisternas lokala klubb i Hässleholm. Genom att anordna ett fackeltåg och manifestation i stadens centrum den 25 november vill de uppmärksamma den Internationella dagen mot våld mot kvinnor.
– Det blir också starten på 16 dagar av aktivism mot våld mot kvinnor. Detta pågår till och med den 10 december, på Mänskliga rättigheternas dag, en annan viktig FN-dag, berättar ordförande Betina Johansson Mohager.

Soroptimisterna arbetar för att alla kvinnor ska ha det bra. Genom fackeltåget just den 25 november vill Soroptimisterna öka medvetenheten hos allmänheten om själva fenomenet och de skadliga effekter som könsbaserat våld har på alla.
En av tre kvinnor i världen (35%) kommer att uppleva fysiskt och/eller sexuellt våld av sin partner under sin livstid.
– Soroptimist International har åtagit sig att stoppa alla former av våld som drabbar kvinnor och flickor oproportionerligt. Könsbaserat våld förekommer i familjen, i alla delar av samhället, i fredstid och krigstid. I vissa delar av världen sker det genom handlingar som begås eller godkänns av staten, berättar Betina.

Brott mot mänskliga rättigheter

Oavsett vilken form det tar, är könsbaserat våld djupt rotat i historiska ojämlikheter, maktobalans och könsbaserad diskriminering. Könsbaserat våld är ett brott mot de mänskliga rättigheterna och påverkar kvinnors och flickors förmåga att nå sin fulla potential och delta i samhället.
Under 16 dagar med start den 25 november kommer höstmörkret att färgas orange världen över. Detta för att med kampanjen ”Orange the World” protestera mot våld mot kvinnor.


Orange the World

Under parollen ”We stand up for women” kommer det internationella nätverket Soroptimist International som även är verksamma i Sverige, bland annat i Hässleholm, att hålla olika evenemang runt om i landet. Färgen orange symboliserar en ljusare framtid, fri från våld och är den färg som kommer att bäras av många.
– Det fungerar också som ett sätt att visa din solidaritet när det gäller att eliminera alla former av våld, förklarar Betina som uppmanar både organisatioiner och allmänhet att ansluta till fackeltåget för att visa sitt stöd.

Arbetar för jämlikhet

Soroptimist International är en av de största världsomspännande, oberoende kvinnoorganisationer. De har varit kvinnors och flickors röst sedan 1921 och arbetar därmed för ett jämställt samhälle. I Sverige finns ca 1000 medlemmar fördelade på 44 klubbar. Hässleholmsklubben har 16 medlemmar, både yrkesverksamma och pensionerade, som håller i olika aktiviteter och evenemang för att uppmärksamma kvinnors rätt till jämställdhet och kvinnans ställning i samhället.

Mentorskap för kvinnor

– Ett projekt vi arbetat mycket med är till exempel Kvinna möter kvinna. Det är ett slags mentorskap för invandrade kvinnor, som vi hjälper att bland annat förstå hur det svenska samhället fungerar. Soroptimisterna har också ett stipendium i form av ett ledarskapsprogram för yngre kvinnor, där de får hjälp och stöd i frågor förknippade med ledande yrkesroller. Vi har skickat en del deltagare till programmet och där samarbetar vi med andra nordiska länder med värdskap och deltagare. Nästa gång hålls det på Island för 15 unga nordiska kvinnor, berättar Betina.

Soroptimisterna arbetar för att alla kvinnor ska ha det bra
Ordförande Betina Johansson Mohager överlämnar ett par exemplar av soroptimisternas bok “100 år av systerskap – Med makt att påverka” till Stadsbiblioteket i Hässleholm.
Lyfter tabubelagd fråga

Som ett led i 100-årsfirandet har soroptimisterna gett ut boken 100 år av systerskap – Med makt att påverka. Boken som avhandlar kvinnan rätt och ställning under 100 år. Ett par ex av boken överlämnade klubben till biblioteket i Hässleholm under högtidliga former tidigare i år.
– Det viktigaste arbetet för soroptimisterna är således att åstadkomma en förändring i samhället och att lyfta det tabubelagda ämnet våld mot kvinnor. Inte minst måste vi sprida kunskapen om vart utsatta kvinnor kan vända sig för att få hjälp, menar Betina som välkomnar fler medlemmar i klubben.
– Brinner du för dessa frågor så slut gärna upp till fackeltåget den 25 november!

Text: jessica@espressomedia.se
Foto: Soroptimiserna i Hässleholm

Fotnot: Vill du engagera dig och /eller ha mer information om soroptimisterna? Besök hemsidan www.soroptimistsweden.se

Är du kvinna och utsatt för våld? Här kan du få hjälp:
Kvinnofridslinjen.se (telefon 020-50 50 50)
Unizon.se
Bris.se
Roks.se

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x