Espresso – Din lokala tidning
Image default

Spagetti carbonara

spagetti carbonara,pasta
Johnny Billinger Spagetti carbonara Spagetti carbonara Skriv ut
Portioner: 2
Nutrition facts: calories fat

INGREDIENSER

300 g spagetti
140 g skivat bacon (dvs ett vanligt
paket)
50 g parmesanost
2 st ägg
2 st vitlöksklyftor, finhackade
Svartpeppar och lite salt
ingredienser carbonara

SÅ HÄR GÖR DU

Som omväxling till svensk husmanskost kan det ibland vara trevligt att göra något annat gott, speciellt om det är lättlagat. Pasta alla carbonara är en mycket god, klassisk, italiensk maträtt som dessutom är mycket lättlagad. Här görs den med spagetti och är något modifierad efter svenska förutsättningar och smakpreferenser.
I en ”äkta” carbonara ingår nämligen pancetta, som är ett italienskt, rimmat och lufttorkat sidfläsk. Pancetta är inte lätt att få tag i här och är därför ersatt med bacon, som ju är lätt rökt och därför tillhör de ”svenska” smakerna. Pasta carbonara betyder kolarhustruns pasta och syftar på de svarta korn som svartpepparn ger upphov till när den mals direkt över rätten före serveringen. Receptet är anpassat för 2-3 personer men kan lätt mångfaldigas.
 

SÅ HÄR GÖR DU

• Sätt på pastavatten, salta och koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen.
• Klipp eller skär bacon i mindre bitar (12-15 sådär) och stek i en stekpanna till önskad konsistens (jag föredrar nästan knaperstekt) medan pastan kokar.
• Blanda i den finhackade vitlöken och stek ytterligare någon minut på lägre värme. • Vispa upp äggen tillsammans med ett par matskedar av pastavattnet och häll i parmesanosten och kryddorna, det krävs både salt och peppar men man kan också efterkrydda på tallriken. Parmesanen kan ersättas med annan, svensk ost om du så vill, men ost behövs för krämigheten.
• Häll av den nykokta pastan i ett durkslag och häll sedan tillbaka den i grytan.
• Slå genast ägg- och ostblandningen över den kokta pastan i grytan och häll också i de stekta baconbitarna och rör runt.
• Servera direkt ur grytan (för värmens skull) eller ös upp i lämplig skål eller servera på tallrik.
• Duka också med mald svartpeppar ur kvarnen och lite extra, riven parmesan.
• En grönsallad med halverade cocktailtomater blir fint till.
Vad dricker man lämpligen till en spagetti carbonara? Vatten går naturligtvis utmärkt men vill man ha en öl är ett ljust och lättare öl, till exempel en lager eller en ljus belgisk öl, ett utmärkt val
– de tar inte över och slår ut övriga smaker. Rätten är också mycket vinvänlig och vill man festa till det passar både rött eller vitt utmärkt. Ett lättare rött vin, t.ex. en pinot noir eller ett kraftigare vitt vin, t.ex. en lagrad chardonnay, en soave eller en chenin blanc passar som hand i handske.
Den som vill ha mer klös och alkohol i sin pasta kan lämpligen göra en Penne alla vodka, men den får du googla på!
 

ÖVRIGT

Receptet ingår i Husmanskostens vänner samlingar. Lagar du själv någon av rätterna så får du gärna ta en bild på vad du åstadkommit och skicka in till Espresso media. Buon appetito! BENGT ARNE LARSSON HUSMANSKOSTENS VÄNNER

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x