Espresso – Din lokala tidning

Sparbanken Göinge firar 10 år

Farstorps Sparbank, Glimåkra Sparbank, Röke Sockens Sparbank och Vinslövs Sparbank ombildades 2008 till ett gemensamt bankaktiebolag, Sparbanken Göinge AB.

Sparbankerna hade sedan lång tid haft ett nära och givande samarbete. Samarbetet fördjupades för att tillsammans möta ökande regelkrav för banker. Styrelserna i Sparbankerna ansåg mot den bakgrunden att det var både naturligt och riktigt att föreslå ett fullt samgående mellan sparbankerna. Bankkontor och vår personals höga servicenivå skulle bestå.

Hänsyn togs till det kapital som respektive samgående sparbank ansamlat genom långsiktig framgångsrik bankverksamhet inom sitt verksamhetsområde. Styrelserna beslutade därför att det bildades lokala bankstiftelser, ägarstiftelser, som förvaltar kapital lokalt. Sparbankstiftelsen Farstorp, Sparbanksstiftelsen Glimåkra, Sparbanksstiftelsen Röke och Sparbanksstiftelsen Vinslöv bildades, en från vart och ett av de fyra sammanslagna bankernas verksamhetsområde. Ägandet är lokalt och förankrat i bygden.

Den långsiktiga målsättningen är att säkerställa dels ägandet till Sparbanken Göinge AB vars ägare värnar om Sparbanksformen, dels lokalt inflytande för dessa ägare över den nya gemensamma bankverksamheten inom Sparbanken Göinge.

Ombildning

Extrastämmor hölls på respektive sparbank där beslut togs om ombildning och sammanslagning. Processen startade med tillståndsansökningar till Finansinspektionen och den 24 november 2008 bildades Sparbanken Göinge AB. Samtidigt beviljade Finansinspektionen tillstånd för ägarstiftelserna.

Varje ägarstiftelse består av valda huvudmän och en stiftelsestyrelse. Bankens styrelse är valda av ägarna.

Verksamhet

Sparbanken Göinge hade vid bildandet en affärsvolym på 5,3 miljarder och ett eget kapital på 304 miljoner. Banken bestod av fyra kontor, kontoret i Farstorp, Glimåkra, Röke och Vinslöv.

I februari 2010 genomfördes en konvertering, en sammanläggning av huvudbok och kunders konto till ett clearingnummer.

Vi har fram till idag mer än dubblerat vår affärsvolym. Per 2017-12-31 var vår affärsvolym 11,5 miljarder och genom året har vi haft goda resultat och har idag ett eget kapital på 706 miljoner.

Stiftelserna

Genom våra ägarstiftelser har vi ett starkt samhällsengagemang och förankring i våra bygder. Banken har mellan åren 2008-2016 delat ut ca 14 miljoner till våra ägarstiftelser. Styrelsen kommer att föreslå en utdelning till våra ägarstiftelser på totalt 3,3 miljoner för 2017. Ägarstiftelserna har sedan beviljat bidrag till förenings- och näringsliv i respektive bygd. Vår sparbanksmodell är unik där vi årligen bidrar med tillväxt i våra verksamhetsområden. Under 2017 har stiftelserna delat ut ca 1,4 miljoner.

Framtid

Vi är en fullservicebank och kan erbjuda våra privat- och företagskunder tjänster inom ”spara, placera, digitala tjänster, låna, försäkring och juridik”. Genom kompetens och fortlöpande utbildningar stärker vi vår konkurrenskraft. Genom vår lokala förankring i kombination med engagerad och serviceinriktad personal har vi en bra plattform att utveckla vår framtida verksamhet. Vi är samtidigt lyhörda för att lyssna in vilka behov och förväntningar våra kunder har på oss. Vi arbetar ständigt med framtidens utmaningar.

Digitaliseringen går mycket fort och vi kombinerar digitaliseringen med vår uppskattade personliga rådgivning. Växande regleringar är en stor utmaning för alla banker, den är kostsam och ställer stora krav på både styrelsen och medarbetarna. Sparbanken Göinge har en mycket stark finansiell ställning och tillsammans med styrelsen och våra medarbetare och deras kompetens har vi alla möjligheter att uppfylla framtidens krav.

]]>

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x