INGREDIENSER
2 äggulor
½ msk vitvinsvinäger
1½ msk vatten
100 gram smör
2 droppar citronsaft eller mer efter tycke och smak. Rivet skal är också gott i.
lite cayennepeppar
salt
SÅ HÄR GÖR DU
Smält smöret på låg värme och ställ åt sidan.
Vispa äggulorna, vatten och vinäger över vattenbad.
När den börjar tjockna tag av från värmen.
Tillsätt smöret, lite i taget, vispa hela tiden.
Smaka av med salt, cayennepeppar och några droppar citronsaft alt rivet citronskal.
Recept i samarbete med husmanskostens vänner.
Bild kan i vissa fall vara mer inspiration än spegla slutresultatet
Testa receptet, kommentera och bifoga gärna bild som vi kan visa.
ÖVRIGT
Grön sparris kan tillredas på olika sätt: kokas, stekas, grillas, i soppa och i sallader mm. Att koka sparris är lätt, koka upp vatten i en vid gryta, salta, och låt sparrisen få ett hastigt kok, den tål max 1-2 minuter i vattnet för att behålla sin spänst och fräschör. Ta upp den snabbt, ge den lite salt och smör och njut tillsammans med en god hollandaise. Lite riven eller flagrad parmesan och lite rivet citronskal förhöjer njutningen. Som jag längtar – när jag skriver detta är vi ännu bara i mitten av april. Sparris kan med fördel också stekas i olivolja på en stek- eller grillpanna. 2-3 minuter brukar vara lagom, smaksätt med salt och gärna med parmesan och citron som ovan. Har du redan grillen framme så olja in sparrisen och grilla den några minuter under sträng övervakning. Även här passar en hemgjord hollandaise fint till. Här kommer ett förenklat recept utan vinägerreduktion men oförskämt god ändå. Och lätt som en plätt att göra i hast.