INGREDIENSER
20 sparrisar (gärna vita)
20 tunna skivor spickeskinka
1 tsk strösocker
1 msk smör
SÅ HÄR GÖR DU
Skala och ansa sparrisen vid basen. Är den perfekt behöver Du inte gå till överdrift. Lägg i kallt vatten med pressad citron.
Arrangera spickeskinkan på ett uppläggningsfat.
Koka upp rikligt med lättsaltat vatten med en tesked strösocker i en hög kastrull som rymmer en bunt stående sparris (pastakastrull funkar) Sjud sparrisen stående ca 5 min. Den ska fortfarande vara spänstig men böja sig lätt i ett ”pincettgrepp”.
Lägg den färdiga sparrisen på fatet med skinkan och slå smält smör över.
Recept i samarbete med husmanskostens vänner.
Bild kan i vissa fall vara mer inspiration än spegla slutresultatet
Testa receptet, kommentera och bifoga gärna bild som vi kan visa.
ÖVRIGT
Vintips: Nr 2775 Dom Gobelsburg Gruner Veltiner, Österrike Ett fyndprisat vin, i ny årgång som passar sparris. Vitt, frisk och fruktigt. Pris 89:- ! Den skånska sparrissäsongen varar i regel mellan Valborg och midsommar. Efter det måste plantorna vila. Förr i tiden var spickeskinkan från julens grisslakt. Den hade saltats och hängt på ”spegning” alltsedan dess och fick inte tullas på förrän göken galt – det vill säga i maj. På så vis kan man säga att den här rätten är totalt säsongsbetonad!