Espresso – Din lokala tidning
Sparris och spickeskinka

Sparris med spickeskinka

MAT. Den skånska säsongen för sparris varar i regel mellan Valborg och midsommar. Efter det måste plantorna vila.

Förr i tiden var spickeskinkan från julens grisslakt. Den hade saltats och hängt på ”spegning” alltsedan dess och fick inte tullas på förrän göken galt – det vill säga i maj. På så vis kan man säga att sparris med spickeskinka är en totalt säsongsbetonad rätt!

Sparris är en grönsak som till färgen antingen är vit eller grön. Vit sparris skördar man, till skillnad från den gröna, under jord och man skördar då toppskottet bryter fram. Grön sparris skördas ovanför jorden och skördas när den nått lagom längd. Det finns många olika sparrissorter med olika egenskaper. Det hävdas ibland felaktigt att vit och grön sparris är samma sort och att den vita blir grön när den kommer ovan jord. Det är sant när det gäller färgen, men det är ändå två olika sorters sparris. Den vita tillhör de hårdskaliga och den måste man alltid skala. 

4 portioner:

20 sparrisar (gärna vita)
20 tunna skivor spickeskinka
1 tsk strösocker
1 msk smör

Skala och ansa sparrisen vid basen. Är den perfekt behöver Du inte gå till överdrift. Lägg den därefter i kallt vatten med pressad citron.
Arrangera spickeskinkan på ett uppläggningsfat.
Koka upp rikligt med lättsaltat vatten med en tesked strösocker i en hög kastrull som rymmer en bunt stående sparris (exempelvis en pastakastrull).
Sjud sparrisen stående ca 5 min. Den ska fortfarande vara spänstig och böja sig lätt i ett ”pincettgrepp”.
Lägg den färdiga sparrisen på fatet med skinkan och slå smält smör över.

Vintips: Nr 2775 Dom Gobelsburg Gruner Veltiner, Österrike
Ett fyndprisat vin, i ny årgång som passar sparris med spickeskinka. Vinet är vitt med en frisk och fruktig smak. Pris 89:- !

Bosse Martinsson, Husmanskostens vänner

Här hittar du fler snabblagade rätter.

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x