Espresso – Din lokala tidning
Sparstrategier för privatekonomin

Sparstrategier för privatekonomin

EKONOMI. Har du funderat på hur din ekonomi ser ut? Har du ställt dig frågan: Behöver jag amortera mycket på mitt hus/lägenhet eller är det bättre att spara en del och placera?

De senaste 30 åren har de långa räntorna sjunkit mot nollstrecket och i takt med detta har strategin ”hård amortering” alltmer framstått som något felaktig. Kostnaden för ett lån är låg och aktiemarknaden har lämnat en bra avkastning över tiden. Sparstrategier för privatekonomin är viktiga att begrunda.

Ett exempel

En familj har 2,2 miljoner i bolån och siktar på att bli skuldfria till pensionen om 25 år. De amorterar därför 7 100 kronor i månaden. En annan familj med samma bolåneskuld investerar istället drygt 3 000 kronor i fonder under samma tid. År 2044 kan båda familjerna vara skuldfria trots att de lagt så olika mycket per månad, eftersom den investerande familjen med hjälp av sparande har fått ihop ett tillräckligt kapital för att lösa sitt bolån vid denna tidpunkt. Exemplet antar framtida räntelägen, börsens utveckling och bortser från eventuella amorteringsregler, men det säger ändå något om att man bör tänka på att sprida sitt sparande.

För din trygghet

Amortera är på intet sätt fel att göra, det bygger en krockkudde mot räntehöjningar, bostadprisnedgångar och inkomstminskningar. Dock bör det inte vara den enda sparstrategin man väljer.
En kombination av ett kontosparande till den kortsiktiga bufferten, ett långsiktigt (fond-)sparande och amortering är helt enkelt det bästa sättet att känna sig trygg.
Din inkomst bör därför fördelas i olika sparkorgar varje månad. Hur mycket du lägger i varje korg har att göra med hur dina drömmar, pensionsprognos och kommande renoveringsprojekt ser ut.

Richard Barba, placeringsrådgivare Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad

Här får du fler ekonomiska tips.

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x