Espresso – Din lokala tidning

Stacey i Köpenhamn

Berätta om ditt jobb -Jag skulpterar och bygger vetenskapligt korrekta modeller på 10 Tons i Köpenhamn. Det kan vara allt från dinosaurier till förstorade insekter, in i de minsta detaljerna som porer och flimmerhår. Vi samarbetar oftast med paleontologer och professorer angående det djur vi ska rekonstruera för att få så verklig modell som möjligt. Vi gör oftast jobb till museer runt om i världen, men det händer även att vi slänger in lite film- och tv-jobb i schemat.   I vardagen ingår det att göra silikonformar, gjuta modeller i olika sorters plaster, svetsa, måla och färglägga i alla möjliga tekniker, lösa problem och uppfinna nya lösningar snabbt. Ingen dag är den andra lik. Även om man ibland behöver jobba över för att nå en stressig deadline kan man alltid höra skratt och pepp från verkstaden, det är då passionen kickar in och man kan ge det där lilla extra.  

Hur kom du in på det?

Jag har ända sen barnsben tecknat monster och haft livlig fantasi. Mycket inspiration kom från de stora Hollywood filmerna som Jurassic Park, Aliens, Predator mfl. Jag undrade ofta hur man kunde få jobba med sådant coolt. Jag hade aldrig hört talats om något liknande i Sverige. Jag trodde det var omöjligt, sånt man bara kunde göra i USA. Så jag började skulptera masker och bygga medeltida rustningar till mig och kompisar i mitt rum. Jag ”visste” ju klart att man inte kunde jobba med detta så jag skaffade mig en utbildning för att kunna tjäna pengar och Bygg var ju i alla fall ganska nära det kreativa yrket jag ville ha.   Efter att jag jobbat 3 år som snickare kom plötsligt en utbildningskatalog från LTU. Jag skummade igenom den och såg då Attributmakar-utbildningen och först då fick jag ett namn på vad jag ville bli. Så jag bestämde mig för att satsa. Jag lämnade in arbetsprover till Luleå Tekniska Universitet i Skellefteå, med inriktning Attributmakeri/filmscenografi. Jag visste att det bara fanns åtta platser per år och att i snitt 2/8 får jobb, så jag lade 3 månader utöver mitt arbete på att göra intagningsproverna så bra som möjligt för att kunna komma in.  

Jag kom in!

Första året hade vi praktik och jag fick se vad företaget 10 Tons i Danmark tillverkade. Det som lämnade portarna fick mig att tappa hakan! Jag tänkte för mig själv att jag måste dit så jag kan bli lika bra. Andra praktiken åkte jag tillbaka med risken att mista mina chanser att skaffa nya kontakter på andra ställen. Men det visade sig vara bra då jag blev erbjuden anställning 2 månader innan färdig utbildning. Jag valde att färdigställa utbildningen och återkom senare för att börja mitt drömyrke!  

Hur ser livet ut (vardag och fritid)

Jag jobbar kl 09:00- 17:00. Jag tar tåget till jobbet, 40 minuters pendling dörr till dörr. När jag kommer hem så skulpterar jag ofta på mina egna projekt och försöker hinna med regelbunden träning. Helger slappnar jag gärna av med vänner och familj.  

Hur länge har du tänkt stanna?

Jag har tänkt stanna så länge jag har kul, men man undrar ju alltid om gräset är grönare på andra sidan. Så det återstår att se.  

Vad händer härnäst?

Jag jobbar på min portfolio för den dagen jag behöver frilansa,  

Vad händer i framtiden?

I framtiden har jag jobbat på en rad olika storfilmer och utvecklats som skulptör med massa nya erfarenheter. Jag har återvänt till 10 Tons med mina erfarenheter och förhoppningsvis startat något nytt där. Jag ska i alla fall försöka!

Fakta 1: Om Stacey

Stacey Wiik, uppväxt i Östanå. Familj: Mamma och pappa plus 4 syskon Utbildad snickare på Wendesgymnasiet i Kristianstad och nu nyligen Attributmakare på Luleå Tekniska Universitet i Skellefteå. Jag har snart jobbat på 10 Tons i 3 år. Älskar film.

FAKTA 2: Så får du liknande jobb

Att brinna för yrket är viktigt, man bör kunna ge 120%. Lättast att ta sig in i branschen skulle nog vara att gå utbildningen på LTU i Skellefteå. Där lär man sig olika material och hur man tar sig an ett projekt med planering och budget, framför allt skaffar man sig kontakter ut i arbetslivet. Praktiken är väldigt viktig, då du får chansen att visa vad du går för. [dt_slideshow width=”1200″ height=”500″ posts=”stacey” /]]]>

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x