Espresso – Din lokala tidning

Ståhlkvinnan med stort driv och styrka

Helena Ståhl kommer ursprungligen från Malmö och har bott i de göingska skogarna sedan slutet av 80-talet. Man hör dock fortfarande på den sköna malmöitiska dialekten att hon kommer söderifrån. 

Helena är i grunden utbildad till sjuksköterska och arbetade på dåvarande Malmö allmänna sjukhus (MAS) men kände att hon ville jobba på ett mindre sjukhus för att se helheten och behoven hos människorna hon arbetade med. Hon och hennes dåvarande partner sökte sig upp till Hässleholm där Helena fick arbete på ett betydligt mindre sjukhus,  nämligen Hässleholms sjukhus.

– På den tiden var det faktiskt lika lätt som idag att få tag på arbete. Jag kunde i princip bara knacka på dörren och så var jag välkommen att börja arbeta där dagen därefter, berättar Helena.

Att hon hamnade i Osby berodde på att paret hittade ett hus utanför Osby. 

– Jag sökte samtidigt en ledig nattjänst på Rönnebacken och fick den. Jag sökte tjänsten eftersom äldreomsorgen alltid har legat mig varmt om hjärtat. Men från första början hade jag egentligen ingen tanke på att arbeta inom äldreomsorg, eller långvård som det hette då. Det var en ren slump, jag började som timvikarie efter gymnasiet, trivdes bra och utbildade mig, förklarar Helena.

Föreståndare och chef 

Helena blev så småningom fackligt engagerad i Vårdförbundet och fick på så sätt en större insyn i arbetsrättsliga frågor. Johnny Kvarnhammar var vid denna tid chef på Rönnebacken. 

– I samband med omorganisationen 1998 så fick jag förfrågan och utmaningen av Johnny att bli föreståndare på Rönnebackens tre avdelningar. Jag gick en del ledarskapsutbildningar där jag fick lära mig mer om ledarskap, organisation och styrning. Grunden för mitt ledarskap har alltid varit att skapa förtroende hos mina medarbetare. Jag vill att de ska vara delaktiga och växa i sina roller, säger Helena. 

Sedan dess har Helena hunnit verka i olika organisationer och fått en hel del uppdrag inom kommunen på olika chefspositioner genom åren. För åtta år sedan valde socialchefen Thomas Rosendahl att lämna sin tjänst omgående och då tillfrågades Helena om att bli tillförordnad chef, vilket hon antog. Sedan sju år tillbaka har hon arbetat som socialchef, vård- och omsorgschef och sedan 1 januari 2019 förvaltningschef för Hälsa- och välfärdsförvaltningen i Osby kommun.

Uppsökande verksamhet

Något Helena och hennes medarbetare är stolta över är att de har uppsökande verksamhet för dem som är över 77 år. Det innebär att de ser hur personen bor, om de behöver ändra sin kost eller läkemedel, om personen behöver olika stödinsatser. 

– Personalen som är ute och besöker våra äldre i kommunen fångar upp extremt mycket. Ett EKG tas också och provet skickas till Tyskland för att kontrollera så att personen inte har förmaksflimmer. Obehandlat förmaksflimmer kan orsaka allvarliga stroke.

På provsvaren kan läkare i Hässleholm sen läsa ut om de är i farozonen och kan sätta in åtgärder därefter säger Helena stolt.

Hur trivs du i din offentliga roll?

– Jag trivs jättebra eftersom det hela tiden sker ständiga utmaningar och nya perspektiv. Det är en stor förmån att få arbeta med alla härliga människor jag har som mina medarbetare.

Inte att förglömma vår fantastiska ledningsgrupp som är otroligt positiv till utvecklingsarbete och teamarbetar fantastiskt bra. Det är en ynnest, anser jag.

Hur laddar du dina batterier?

– Jag har inte bara arbetet som min drivkraft, jag ser till att jag får min egentid och kopplar av med sådant som ger mig energi. Jag sjunger sedan 10 år i kören Tonsnäckorna här i Osby som är ledd av Brigitte Sörensen. Vi sjunger på äldreboenden och vi har även varit i Helsingör och ställt oss på torget där och sjungit, säger Helena skrattande.

– Det är nyttigt att sjunga och det är källan till min avkoppling och på så sätt laddar jag batterierna. Att umgås och koppla av med dottern och svärsonen i Åhus är ett annat sätt att tillföra energi.

– Jag är också engagerad i Riksteatern här i Osby där jag verkar som vice ordförande. Vi tar bland annat fram stora scenupplevelser från Malmö opera och Riksteatern till vår fantastiska teatersalong som vi har här på Borgen.

Första kvinnliga Lionspresidenten

Lions i Osby är känt för många goda samhällsinsatser genom tiderna och är så fortfarande. Nyligen medverkade Lions med sin otroligt populära loppmarknad, de har ställ- och förvaringsplatser till husvagnar, de samlar in julgranar, arrangerar drogfria resor, de har panta-mera verksamhet, med mera.

I våras blev Helena vald som den första kvinnliga presidenten i Lions och innehar presidentskapet under 1 års tid.

– Min ambition är att fortsätta att hjälpa till både internationellt och lokalt och sätta guldkant på aktiviteter till olika människor. Sen har vi en rad olika aktiviteter som vi hjälper till med och skall så fortsätta, menar Helena.

Stor drivkraft och styrka

Helena miste sin man för ca 3 år sedan men har hittat kärleken i livet igen och det är hon glad och tacksam över.

Drivkraften och styrkan, var har du fått den ifrån?  

– Mina föräldrar var lärare och var mycket pedagogiska och de lärde mig att kommunikation är viktigt. Det här med att jag är tydlig och rak kan jag nog tacka dem för. Sen har jag ju aldrig gått den normala vägen, avslutar Helena med ett skratt.

Text och foto: anita@espressomedia.se

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy