Espresso – Din lokala tidning
dsc0116

Stål & stil på Hovdala medeltidsdagar

EVENEMANG. Hovdala slott visade sig från sin bästa sida när Medeltidsdagarna drog igång sommaren. Äppelträden stod i blom, riddarna slogs och på barnens borggård var det full aktivitet med möjlighet att prova på både smide och tornerspel.

– Fantastiskt väder och massor av besökare, summerar programansvariga Sandra Anderberg årets medeltidsdagar.

– Bäst av allt blev nog barnens borggård, där vi har fått hjälp av en pedagog från Malmö museum. Det har varit långa köer under båda dagarna  till att prova på både smide, bågskytte och att köra tornerspel på rälshästen Kaspers rygg, men alla har väntat tålmodigt i solen!

etta
Aktiviteterna på barnens borggård lockade många – från smide till bågskytte.
 dsc9784
Svärdfajt i helrustning och gassande sol. Det gick hett till när SMAC (Swedish medieval armored combat) drabbade samman i vallgraven

SM i tornerspel är en imponerande uppvisning i både rytteri och vackra rustningar. 

SM i tornerspel

Sedan 2012 har medeltidsdagarna anordnats på Hovdala – det hela startade med att SRS (Svenska riddarsällskapet) hörde av sig och undrade om det fanns möjlighet att arrangera rikstorneringe – SM i Tornerspel – vid slottet.

– Jag var själv aktiv i medeltidsföreningar och började här som projektanställd då, minns Sandra Anderberg.

– Sedan dess har Rikstorneringen hållits här, och i år var det Gotlänningarna som tog hem segern… som vanligt, skrattar Sandra.

– Men det gick bra för Silverfalkens Riddare från Glimmingehus också, så de försvarade Skåne bra.

Medeltidsmode

Att bara vandra runt på marknaden bland hantverk och uppklädda besökare är en härlig upplevelse. Och det märks att ambitionerna när det gäller dräkter och hantverk bland medeltidsentusiasterna är höga.

– Man kan nog säga att det finns medeltida modetrender bland dem som är engagerade i detta. Är det 1360 eller 1425 i norra Italien som gäller i år? De som är riktigt hardcore verkar i alla fall vara överens om att det är riktigt tigta figursydda kläder som gäller!

Även på marknaden där besökare kan köpa med sig allt från armborst i barnstorlek till snidade trähästar  lyser ambitionens låga.

 dsc0124
Fruktträden som stod i blom förstärkte känslan av att befinna sig mitt i Bröderna Lejonhjärta.

– Vårt mål är att hålla hög kvalitet på det som säljs – det måste inte vara direkta kopior, men vi vill inte ha plastprylar, säger Sandra Anderberg.

För den som missade årets medeltidsdagar finns en chans att uppleva en glimt av dem på TV i sommar.

– SVT:s sommarlov har varit  här och filmat, bland annat fick barnen testa att göra en säckpipa av en badboll och en blockflöjt. Det kommer att synas i Sommarlov under två program på söndagar i sommar, säger Sandra Anderberg.

Text&Foto:Erik@espressomedia.se

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x