Espresso – Din lokala tidning
etta2

Stämningsfullt med stearin

HANTVERK&HÖGTID. Från september och fram till jul går stöpkaren varma hos Helt Enkelt Högaholma. Äkta stöpta ljus brinner fint i advent, och känslan av att ha tillverkat dem ger givetvis lågan extra lyster. Kerstin
Johansson driver verksamheten och delar gärna med sig av kunskapen om hur man gör hennes kreativa kreationer.

Julmusiken är påslagen och doften av smält stearin vilar i lokalen. I dag är Kerstin Johanssons svärmor Gun Johansson på plats med ett glatt ljusstöpargäng som presenterar sig som – ja, lite blandat. Svägerskor, bonussvärmödrar och kompisar från trakterna kring Örkelljunga. 

 dsc9857
Hos Helt Enkelt Högaholma precis på gränsen mellan Osby och Markaryds kommun startar julen tidigt.

– Det är tredje året jag är här, vi har kört några omgångar med PRO-are, och det är en väldigt trevlig aktivitet att göra tillsammans ett gäng, säger Gun Johansson.

– Och idag har vi påbörjat julen! säger hon, även om Espressos besök sker tidigt i november.

Fullbokade kurser

För visst är det så – få saker kan sätta julstämningen så som doften och lågan av ett brinnande stearinljus. Addera en grankvist, hyacinter med guldkantade band och pepparkaka så kunde nog julen starta redan i september!

 dsc0028
Mer än bara ljus. Kerstins dekorativa kreationer är både stämningsfulla och hållbara.

– Det är tredje säsongen jag kör nu, vi håller kurser två till tre gånger varje vecka från september, berättar Kerstin Johansson.

– Jag var väl lite trött på mitt jobb, och jag och min man hade pratat om att vi ville vara hemma mer, och detta har gått så bra som jag hoppats. Första året hade jag fem kurser och stöpte och sålde en hel del ljus själv. Förra året tog jag tjänstledigt och körde fem kurser varje vecka. I år har intresset varit så stort att jag har fått säga nej till många som vill komma hit.

Perfekt eller unikt

Peter Jöback sjunger Hallelujah och damerna är igång med doppandet. Från stänger över träställningar hänger torkande ljus som väntar på ytterligare ett bad i den varma stearinmassan.

– Perfekt eller unikt, det är ju lite olika hur man vill ha det, säger Mona Green och lyfter upp ett paradnummer – fyra ljus stöpta i ett stycke på en stomme av metall som formar en adventsljusstake med hjärtornament – helt i stearin.

 dsc9811
Mona Green lyfter upp ett praktverk – varje ljusstake blir unik.

– Formen till botten är i metall, bara ljusen har vekar i sig – så det är ingen risk att hela börjar brinna.

– Det hela är lite mindfullness. Man kan inte stå och tänka på annat, och man får inte doppa för fort, säger Gun Johansson, som har gjort en egen design med en diamantformad bas som kräver några bad till i karet innan helheten får stadga.

tradition och kreativitet 

Stearinljusets historia sträcker sig tillbaka till första halvan av 1800-talet då det uppfanns av kemisten Michel Eugène Chevreul. Liljeholmens stearinljusfabrik grundades 1839 och spred traditionen i Sverige. Stearinljus var en lyxvara och tappade i popularitet när fotogen och elektricitet började användas för att lysa upp våra hem. på 1960-talet blev de åter populära som stämningsskapare. Många av de ljus man hittar i handeln i dag är gjutna, men stöpning är det äldsta sättet för framställning.

 dsc0012
Inget slår stämningen som skapas av levande ljus.
 dsc9925
Kreativiteten är stor hos Helt Enkelt Högaholma. Genom att använda till exempel kycklingnät och ståltrådsformar kan ljus och dekorationer få de mest fantastiska former.

– De här ljusen brinner ju mycket bättre än köpeljusen,  säger Ewa Welander-Månsson.

– En del av de som kommer hit är väldigt kreativa med sina idéer. Jag hade bland annat en konstnär här som tillverkade ljus som hon skulle ställa ut i Wien, säger Kerstin.

Mer än bara ljus

Och inte heller Kerstins kreativitet går att ta miste på. På Högaholma används stearinet inte bara till ljustillverkning, utan även som material till mer dekorativa kreationer – från vägghängda hjärtan till julgranar.

– Det är hållbart! Hjärtat som hänger ute på väggen till entrén har en stomme av hönsnät – det stöpte jag för tre år sedan. Det har hängt ute sommar som vinter, och även om solen har naggat det lite i en kant så är det nästan lika fint som när det var nytt, säger Kerstin Johansson.

Text&Foto: erik@espressomedia.se

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x