Espresso – Din lokala tidning

Starka kvinnor inspirerade Waxiu till jämställt mode

Waxiu Sheh är 26 år gammal och trots sin ringa ålder redan en etablerad modedesigner med det egna varumärket Strng Wmn. Vi kan räkna med att se den före detta Sibbhultsbon i olika sammanhang framöver.

Ursprungligen är Waxiu från Nigeria, och han kom ensam som 18-åring till Sverige och Sibbhult för ca åtta år sedan. Designintresset hade han med sig sedan barnsben, bl.a. redan som 10-åring då han köpte tyg på marknaden och lät en skräddare sy upp en lång kaftan med tillhörande byxor som han själv designat. Jag designade även kläder till en muslimsk högtid vilket uppskattades av deltagarna, berättar han.
För Waxiu var det kläder som gällde och istället för att leka designade han och hans kompisar kläder som de visade för varandra när de träffades.

Jag designade bl.a. en ärmlös t-shirt och gröna, korta byxor som slutade vid ankeln till mig själv, säger Waxiu och berättar att han alltid gått sin egen väg och sett möjligheter i allt.

Engagerad i fotboll
När Waxiu sedan kom till Sverige och Sibbhult träffade han på Affe Malmberg från GöingeHem och fick genom honom kontakt med fotbollsvärlden. Han ägnade sig helt åt fotboll i två års tid tills han dessvärre skadades. Waxiu tvingades då börja fundera på vad han skulle göra istället. Eftersom Waxius stora intresse var och är mode så föll det sig naturligt att han gick en ettårig modeutbildning i Malmö, där han lärde sig att rita, skapa och sy. Under utbildningen kom idén att jag skulle arrangera en modevisning. För att visa tacksamhet till alla som jag kom i kontakt med som ensamkommande barn i Sibbhult valde jag att ha modevisningen där. All den kärlek och värme samt allt vad byborna lärde mig är ett starkt minne hos mig och därför ville jag ge tillbaka, så jag anordnade en modevisning i Folkets Hus för två år sedan, berättar Waxiu.

Mer än mode
På modevisningen i Sibbhult fick besökarna se Waxius eget varumärke Strng Wmn. Namnet är en hyllning till alla kvinnor som han har kommit i kontakt med både i Nigeria och senare. Min mamma och alla andra kvinnor i min hemby i Nigera är inspiratörer för mig. De har gett mig mycket kärlek och mod, vilket gett mig styrkan att våga ta steget till att bli modedesigner.
Namnet på företaget kom helt naturligt till honom.

Det handlar just om Starka Kvinnor. Mina kreationer kan bäras av alla oavsett genus för de står för jämdställdhet och jämlikhet. Både kvinnor och män skall bygga ett bättre samhälle och förhoppningsvis kan jag bidra med mina designade plagg, säger Waxiu.
Det handlar om mer än mode, menar han.

Okända killar kommer fram till mig och ger mig kramar på gatan och då känner jag mig glad.

Lovande framtid
Sedan modevisningen i Sibbhult har Waxiu och Strng Wmn gjort en otrolig resa. Han designar inte bara t-shirts och klänningar utan även barnkollektioner och väskor numera.Jag har fått beställningar från London, Paris och Amsterdam, och jag samarbetar med en frilansande skräddare. Sen har Efva & Eva samt Caroline Seger burit mina plagg och det är oerhört positivt. Sen samarbetar och samverkar jag med Wanås Konst som har mina t-shirtar till försäljning. Och nu bara för några veckor sedan så säljs även mina plagg inne på Gallerian i Hässleholm. Jag har inlett flera olika intressanta samtal nyligen så vi får se lite vad framtiden utvisar. Men oerhört spännande är det, avslutar Waxiu.

Text och foto: anita@espressomedia.se
Övriga foto: Privata

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy