Espresso – Din lokala tidning
Image default

Station med vision

BESÖKSMÅL. Husrenovering är projekt som väcker känslor – inte minst när det är det egna barndomshemmet som ska förändras och förvaltas för framtiden. För Anny Persson blev husäventyret även ett kliv in i en helt ny tillvaro, när TV-serien Renoveringsdrömmar  hörde av sig och sökte unika byggprojekt. 
När vi besöker Anny har lugnet lagt sig på Glimminge Station och Anny ser fram emot att bygga vidare på planerna att återigen fylla den gamla tågstationen med liv och möten.

 Vitsipporna har vaknat intill banvallen vid Glimminge station. Både snok och små ödlor prasslar i boklöven längs den korta stigen ned mot Helge Å. Ett tiotal cykeldressiner står uppradade på den gamla smalspåriga rälsen. Småskavanker behöver nog fixas innan turistsäsongen startar på allvar, men den stadiga stålkonstruktionen som har fraktat turister i många år ser ut att ha mycket kvar att ge.  Det är lugnt nu, och Anny Persson serverar kaffe och kaka vid rejält utemöblemang.

Den som har följt Kanal 5:s serie Renoveringsdrömmar som började visas i februari vet att det på många sätt är en kontrast mot hur förra sommaren såg ut. Med inspelningsstart i maj 2023 följde  ett TV-team med Anders Öfvergård i spetsen Annys arbete med att renovera den gamla tågstationen. Men hennes historia med huset sträcker sig betydligt längre tillbaka. 

Stationshuset i Glimminge byggdes 1876 och fungerade som tågstation till 1971. Nu har Anny Persson tagit sig an det gamla huset och dess omgivningar med varsam hand och nya idéer.

Jubileum för dressincykling

– Pappa köpte stationen 1979 och för mig är detta huset som jag aldrig kommer att lämna. Jag var barn här och växte upp med att det alltid var massor av olika människor som rörde sig kring huset. Turister och folk som fikade. Jag och min syrra som är några år yngre sprang alltid runt och lekte med barnen som kom hit, minns Anny.

Pappa Bosse Persson var några år yngre än Anny när han påbörjade sitt arbete med den gamla stationen. Dressincyklingen har blivit ett givet inslag i turistutbudet i Göinge under sommaren, där sträckan Glimminge-Broby bjuder på vackra vyer och förmodligen en del motion.

– Jag har sett alla varianter av dressincyklare, skrattar Anny. 

– De som kopplar på en barnstol, och de som har hundar med sig som flåsar i fartvinden. Nästa sommar är det faktiskt 40-årsjubileum – pappa började med dressinerna 1984. Då måste vi verkligen göra något speciellt!

En brand satte igång tankarna

Anny är född -89 och har fortfarande några år kvar till sitt eget 40-årsjubileum. Sedan hon kastade loss från Glimåkra och uppväxtåren har hon bland annat jobbat flera år på olika turistorter. Säsongslivet har fört henne från Skåne via Smögen hela vägen upp till Riksgränsen. Senaste bostadsorten var Malmö, men det är några år sedan nu som tankarna på att återvända till Göinge började gro.

– Det startade en brand i köket här på stationen 2020, och jag hjälpte pappa med att ta tag i renoveringen. Då började vi prata om ett övertagande, och ju mer jag tänkte på det desto självklarare kändes tanken, säger Anny.

2023 bestämde hon sig för att flytta ”hem” från Malmö och börja forma stationen efter sina egna tankar och drömmar. Att hela projektet skulle bli del i en tv-serie var inte hennes egen idé.

– Det var Renoveringsdrömar  som hörde av sig till mig. De kom hit första gången i april förra året och sålde in det som en helt ny programidé, där de skulle följa ett antal olika personers projekt och klippa ihop det till en helhet.

Anny valde att haka på, och hade plötsligt en helt ny tidsplan att förhålla sig till. Och när resan väl drog igång skulle det visa sig att det var mer att göra med huset än hon hade väntat sig. Den ursprungliga planen på att renovera ytskikt och sätta ny färg på bostadsdelen i huset kom att mynna ut i ett betydligt större byggprojekt.

– När jag tänker tillbaka på förra sommaren så känns det helt orimligt att vi hann med allt det vi gjorde på fem månader.

De gamla tågvagnarna på stationen med sina vackra orginaldetaljer bjuder möjlighet till ett annorlunda boende. En av dem renoverades under förra sommaren, de andra kommer att uppgraderas över tid.

Totalrenovering framför kamerorna

När Anny tar emot oss i stationens boningshus är känslan en  helt annan än att kliva in i ett renoveringsprojekt. 

Det uppdukade middagsbordet med tända ljus. Smakfullt valda färger och välarrangerade inredningsdetaljer. Det nyrenoverade sovrummet med pärlspont på väggarna – när TV-tittarna fick första blicken på bostaden var det första Anny såg på morgonen takets isolering som var täckt av byggplast. Den gamla biljettkassan fungerar som avdelare mellan kök och matsal, och även ortsbornas postfack från förr har bevarats som en inredningsdetalj. Golven – ja, de är nylagda i stora delar av huset då det första som uppdagades när Anders Öfvergård kom till stationen var att fukt hade letat sig in underifrån och både dränering och byte av bjälklag var nödvändigt för att bygga upp något nytt.

– Jag har tittat på hela tv-serien. Det är lustigt – jag visste inte ens att jag hade blå ögon, skrattar Anny.

– Det hände mycket, och mitt i alltihopa förlorade jag mitt jobb. Det är jobbigt att se de delarna när det är tungt, men jag har godkänt att de skulle få ha med dem innan de sändes i TV. Starkast för mig är nog det avsnittet när vi flyttar en av de gamla tågvagnarna. Det var en milstolpe, och en fantastisk dag där många kom hit för att hjälpa mig att komma vidare med min vision.    

glimminge 4
– Nästa sommar är det 40-årsjubileum för dressincyklingen. Då måste vi gör någon speciellt, säger Anny.

En plats med liv och rörelse

Tre rum i bostadshuset har totalrenoverats sedan förra sommaren och en av de gamla tågvagnarna på tomten har fått en helomgörning som gäststuga eller turistboende. Totalt finns här fyra vagnar från olika epoker som alla i sinom tid står på  
  att göra-listan för upprustning. Dessutom har Anny köpt de tågvagnar som tidigare hyste en del av utställningen på Lekoseum i Osby, som just nu håller på att flytta in i nya lokaler.

– När man har ett sånt här ställe tycker jag att det är viktigt att låta andra ta del av den kulturhistoria som finns här. En tågstation är en plats som är fylld av liv och rörelse, och precis så drömmer jag om att det ska bli igen. Dressincyklingen kommer att  fortsätta, och jag har en hel del tankar om hur jag ska kunna utveckla det som min pappa har byggt upp under alla år.

Samarbete är nyckeln

Nu har kamerorna lämnat Glimminge – men upprustningen av den gamla stationen fortsätter. 

– Att ha Anders Öfvergård som ett bollplank var otroligt lyxigt,  och saker som kanske var små insatser för honom var en otrolig hjälp för mig! Min styrka när det gäller renovering är att jag har en förmåga att visualisera saker innan de är klara. Jag brukar tänka på ett filmklipp som jag sett på nätet där en kvinna står och bara glor med en  kopp kaffe utanför sitt hus till texten ”detta är vad mina grannar ser när jag planerar min trädgård”. I mitt huvud är allt redan klart när jag tittar runtomkring mig, men det kan vara svårt för alla i omgivningen att hänga med på hur det verkligen ska bli! säger Anny. 

Påsken blev en försmak på kommande sommar, med de första dressingästerna på plats. I framtiden ser Anny att samarbete med andra destinationer i området är receptet för framgång. 

– Det är viktigt att tänka på att man inte kan vara bäst på allt, och jag tänker att vi som jobbar med besöksnäring ska arbeta tillsammans för att ge draghjälp åt varandra. Här finns en bod som är anpassad för att servera fika, men för att erbjuda en genuin matupplevelse för gästerna hittar jag gärna paketlöstningar tillsammans med andra.

annie 15
– I mitt huvud är allt redan klart när jag tittar runtomkring mig, men det kan vara svårt för alla I omgivningen att hänga med på hur det verkligen ska bli! De som kommer hit ska få kliva in i det avslappnade – inte få en känsla av hur mycket jobb som ligger bakom, säger Anny Persson.

Små steg mot stora resultat

Även om många har följt Annys resa genom TV-kamerorna hoppas hon att det är lugnet i det färdigställda som ska fastna hos kommande besökare till Glimminge station.

– De som kommer hit ska få kliva in i det avslappnade – inte få en känsla av hur mycket jobb som ligger bakom! Jag har fortfarande inte hittat ett nytt jobb, utan väljer att lägga mitt fokus på att bygga upp min verksamhet. Jag inspireras av Kaizen-metoden som förespråkar att förändringar inte måste vara stora och snabba, utan sker gradvis om man gör en sak i taget. Här finns massor att ta tag i hela tiden, men om jag kan göra något för att bygga vidare på min vision varje dag, så vet jag är på väg framåt!

Text&Foto:Erik@espressomedia.se

Anders Öfvergård på besök i stationshuset

Under våren visades kanal 5:s nya programserie Renoveringsdrömmar, där Anders Öfvergård följer och coachar ett antal personer och familjer som renoverar gamla hus. 
Anny Perssons tågstation var ett av projekten som tittarna fick följa – bland de andra fanns en gammal kvarn på Öland, ett ödehus i Bengtsfors, en övergiven Herrgård i Högfors och en skola i Hedemora.
Annys resa gick från planerna att renovera tre rum med liten budget till ett betydligt mer omfattande projekt.
TV-serien började spelas in i Maj 2023, och den som vill uppleva hur resultatet blev kan besöka Stationen i sommar. 

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x