INGREDIENSER
8 hg lever
3 stora gula lökar
Grovmalen svartpeppar
Salt
Smör
Potatis
5 dl vispgrädde
SÅ HÄR GÖR DU
Börja med att skiva löken och bryna den, har i receptet 3 stora gula lökar, men man kan ju om man vill ta mer lök, får inte bli för lite. Ställ undan löken och låt ligga kvar i stekpannan.
Skär levern i skivor, ej för tunna.
Värm stekpannan med smör och lägg i levern krydda med peppar och salt och några nypor socker, blir en härlig yta och smak. Levern kan safta ut en del blod som stelnar till i pannan, detta kan ni ta bort. När ni stekt klart, skall vara ljusrosa inuti, ta bort levern från pannan och lägga ovanpå löken. Kan bli en del fastbränt i pannan, men låt det vara kvar, det är där smaken sitter.
Nu kommer det allra viktigaste och det är tillagning av såsen. Ta gärna en klick smör i pannan och rör om lite så att en del av det brända löses upp, i med maizena och grädde och låt det sjuda under svag värme. Smaka av och vid behov krydda något mer.
För att få en lite syrligare smak på såsen så ta i lite gelé eller lingon. Tycker ni såsen är för ljus så ta i lite collorit. Har såsen lite små svarta partiklar så kan ni ju sila såsen, men behövs normalt sett inte.
När såsen är klar lägg tillbaka leverskivorna i såsen, är inte tvunget, där de kan ligga och gona till en stund till dess potatisen kokt färdigt och löken är uppvärmd.
ÖVRIGT
Recept i samarbete med husmanskostens vänner. Bild kan i vissa fall vara mer inspiration än spegla slutresultatet Testa receptet, kommentera och bifoga gärna bild som vi kan visa.