Espresso – Din lokala tidning
svarta bergen

Stenriket konst och historia

I över hundra år har brytningen av Diabas – ibland kallad svart granit – varit en viktig industri i trakten kring Osby och Lönsboda. Kvaliteten på fyndigheterna i området är i världsklass, och stenen har många användningsområden. Inte minst har den lockat många konstnärer till de gamla stenbrotten, som i dag är lika mycket kulturcentran som industriminnen. På vägen mellan Osby och Lönsboda hittar du arbetslivsmuseet Svarta Bergen. Museet bjuder på både arbetslivshistoria och konstinstallationer i en magisk miljö, och ligger vackert intill Hägghults dagbrott. Här bröt man diabas till 90-talet och ett stenkast från dagbrottet pågår brytningen fortfarande.

Utanför Lönsboda hittar du även Sliperiet Gylsboda – ett gammalt stensliperi som under de senaste åren gjorts om till ett kulturcenter. Här bodde även nobelpristagaren Harry Martinson, som just i år skulle ha fyllt 120 år.

– Harry Martinson beskriver sin väg till skolan i sin roman Nässlorna Blomma från 1935. Brottet som pyser och ryker och mullrar och slokhattarna som växer upp ur marken, berättar Pia Lindberg, ordförande för sliperiet Gylsboda.

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x