FÖRENING/Friluftsliv. På med kängorna och följ med ut i naturen! När STF Östra Skåne i vår väljer att styra stegen ut i Göingenaturen sker det med hjälp av lokala krafter.
– Vi hoppas att så många som möjligt vill följa med på våra vandringar, säger ordförande Bengt Klingheim.
Än så känns det faktiskt långt till vår när vi tar rygg på STF Östra Skåne. Den gamla stambanan mot Hästveda vid Klockareskogen utgör starten, sedan styr vi stegen ned mot Helge Å, Strömshall, och förbi Broby hembygdspark. En ortsnära vandring som i en by som Broby ändå bjuder på en hel del naturupplevelser. När det är dags för skarp vandring i mars kanske några av fjolårslöven har fått ge vika för de första vårblommorna – vi går ju mot varmare tider!
– Man kan säga att järnvägsspåren och Helge å, i kombination med driftiga entreprenörer från Göinge, är anledningen till att det finns några byar här överhuvudtaget, säger Thomas Bengtsson, som den 9 mars debuterar som guide åt STF Östra Skåne.
Alla är välkomna
Svenska Turistföreningen grundades i Uppsala redan 1885 av en grupp friluftsintresserade geologistudenter. Målsättningen då var att göra naturen mer tillgänglig för alla. Bengt Klingheim, som är ordförande för STF Östra Skåne konstaterar att ambitionen kvarstår.
– Vi ordnar vandringar året om, och vill ge människor mer kunskap och kännedom om vad naturen i vår närhet har att erbjuda. Alla är välkomna på våra vandringar, oavsett om man är medlem eller inte – och det är helt gratis att gå med. Tycker man sedan att det är trevligt får man gärna bli medlem – då får man dessutom rabatt på tågresor, boenden som bokas genom STF och på Naturkompaniet i Kristianstad,
säger Bengt.
Lokala guider
STF Östra Skåne täcker in sju kommuner, från Tomelilla i söder till Osby i norr. Med säte i Kristianstad har man i år beslutat sig för en satsning på fler vandringar i de norra kommunerna. Anna Bertram, tillväxtstrateg i Östra Göinge, välkomnar beslutet och har hjälpt till att få kontakt med lokala guider.
– Vi har två engagerade guider i Osby, Bengt och Sara Olsson, som har lett vandringar i många år. Anna och jag träffade varandra under möten om den nya sträckningen av Cykelleden Skåne, och kom fram till att vi vill samma saker, säger Bengt – och får medhåll av Anna Bertram.
– Jag jobbar med platsvarumärket i Östra Göinge, och en viktig del är just att få alla som bor här att lära känna och vara stolta över det som finns här, säger hon.
– Jag söker fler lokala personer som kan sin bygd – med på tåget är redan Thomas Bengtsson och även Marcus Svensson, känd som ”Speakermacke”, som kommer att guida vandrare kring Glimåkra senare i år.
Natur och kultur på liten yta
I början av året beviljades Östra Göinge kommun stöd från Leader att sätta igång arbetet med Snapphaneleden Etapp 1. En ny sträckning av Skåne-leden som planeras gå från Arkelstorp via Immeln till Sibbhult och binda ihop de befintliga sträckningarna SL1 (Från kust till kust) och SL6 (Vattenriket.)
– Många kommuner har ju naturen som en tillgång, men i jobbet med platsvarumärket Skånes Gröna Hjärta vill vi lyfta fram det som faktiskt är unikt här. Det finns ett alldeles särskilt lugn, och mycket kultur på liten yta. Den bystruktur som präglar Östra Göinges orter är något unikt – och inte minst människorna som bor här, säger Anna Bertram.
Kunskap bygger relationer
Vi stannar till vid Strömshall, efter att ha passerat gångbron över Helge å.
Kylan nyper lite i fingrarna, men Thomas Bengtsson berättar glatt om hur platsen där kraftverksdammen idag dånar fram till 1920-talet hyste en klädesfabrik, som använde vattenkraften i sin produktion.
– Jag har bott här i Broby i 73 år, tidigare på en gård utanfär samhället, som nu har tagits över av nästa generation. Jag har varit lantbrukare i hela mitt liv, och det gäller att hitta sätt att fortsätta hålla igång, säger Thomas som har med sig en bra promenadkamrat i hunden Alfons.
Att ta vara på kunskaper om byarnas historia och föra dem vidare tror Anna Bertram bidrar till att bygga en starkare relation till platsen för de som bor här.
– Just här har jag aldrig gått tidigare, ändå ligger det mitt i byn. Med kunskap om platsen blir upplevelsen en annan, det gäller ju både om man är boende och besökare, säger Anna.
Späckat vårprogram
Bland de vandringar som finns planerade för våren blir det flera turer i både Östra och Västra Göinge. I mars står Stenberget och Sanatorieskogen i Tyringe på programmet. Det blir blåsippevandring och vitsippevandring vid Trollacenter och kring Hovdala i april, och även en tur i Vittsjö. I maj traskas det på Geda-ryggen i Nävlinge och i naturreservatet Göingeåsen. I juni avslutas vårens program med Dressincykling i Broby.
– Det brukar vara en salig blandning av människor som följer med på våra vandringar, och vi hoppas att inresset ska bli stort nu när vi testar lite ny mark, säger Bengt Klingheim.
– Utöver vandringar brukar vi också arrangera andra aktiviteter, där vi till exempel lagar mat ute i det fria och provar på hur det är att sova ute – det är inte alla som har satt upp ett tält. Naturen har ju öppet året runt, och de senaste åren har intresset för att komma ut i naturen blivit allt större. Vill man ha ett sammanhang där man kan göra det tillsammans med andra människor är man hjärtligt välkommen till oss!
Text&Foto:Erik@espressomedia.se