Espresso – Din lokala tidning
ljungdalalive

Stor uppslutning bakom Ljungdala Live

BÄTTRE BOENDE. Den 1-2 juni bjuder Ljungdalas unga in till den första upplagan av Ljungdala Live. Med musik, mat, fotbollsturnering, utomhusbio och massor av aktiviteter vill Youngstival och Hässlehem, med bred uppslutning från olika delar av samhället, visa upp Ljungdalas goda sidor för hela Hässleholm.

Eyobel Samson, 22, växte upp på Ljungdala med drömmen om att bli DJ. Musikintresset tog honom till en workshop i Kristianstad, där han kom i kontakt med organisationen Youngstival, där han idag jobbar som verksamhetsledare.

– När jag fick veta att Hässlehem ville göra något för att visa upp alla de goda sidorna med Ljungdala så tänkte jag direkt – varför göra en liten fest, när man kan göra en stor festival!

Tillsammans med en ledningsgrupp med utvalda eldsjälar har Eyobel under våren utbildat och coachat ett 20-tal ungdomar kring ungt arrangörsskap.

Benny Voong, en av ledarna, är barndomskamrat med Eyobel och ser fram emot festivalen.

– Vi vill bjuda alla för att visa upp vilken kärleksfull plats Ljungdala är. Det här är inte en festival bara för dem som bor i området, utan för hela Hässleholm! Ljungdala målas ofta upp som en dålig plats i media, och den bilden vill vi hjälpa till att ändra på.

Växer med ansvar

– I början av projektet gick vi ut och frågade unga vad de saknar i sitt område. Det handlade om saker som musik, nöjen, och något att göra på fritidsgården. Genom Youngstival tar vi in kunskap kring hur man gör bra arrangemang, och  jag vet att det ansvar som det medför att vara en del av ett sådant här arrangemang gör att man växer som person. Kanske hittar nya sidor av sig själv, som kan göra stor skillnad i framtiden. Både jag och Benny hade gärna sett att någon hade gjort samma sak för oss när vi växte upp här, säger Eyobel.

För Ola Richard, VD på Hässlehem, handlar en stor del av arbetet med initiativet Vårt Ljungdala om att hjälpa till att skapa drömmar. 

Gemensamma krafter

I september förra året bjöd Hässlehem in aktörer från alla delar av lokalsamhället till ett första möte kring intitiativet Vårt Ljungdala och den 19 april hölls ett välbesökt uppföljningmöte i Blå salongen i Kulturhuset.

– I våra hyreshus på Ljungdala kan vi se att sju av tio barn växer upp i ekonomiskt utsatta hushåll. När vi gick ut och frågade unga vad de hade för drömmar, så fick vi ofta svaret ”ingenting”. Inför sommaren har vi målsättningen att tillsammans med andra aktörer i Hässleholm skapa 200 sommarjobb. Initiativet till Vårt Ljungdala kommer från Hässlehem, och det vi hoppas är att vi ska kunna hitta tid, pengar och resurser för att ta tillvara på den potential som finns och se vad som händer. Vi brukar tänka att det är bättre att satsa 70 procent idag än hundra i morgon. Kan vi få fram 100 sommarjobb så är det superbra – blir det 200 är det fantastiskt! säger Ola Richard.

Text&Foto: Erik@espressomedia.se

mejlbilaga
Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x