Espresso – Din lokala tidning
svenska bowlingforbundet stockholm strikefest 19 mars 2023 73

Stort genomslag för nytt bowlingkoncept för barn

Våren 2022 lanserade Svenska Bowlingförbundet träningskonceptet Strikejakten för barn mellan 7 och 12 år. Ambitionen är att ge fler barn möjligheten att lära sig spela bowling på ett nytt och lekfullt sätt. Efter ett år har nu 43 föreningar över hela landet anslutit sig till Strikejakten, och 375 barn har testat att jaga strikes.

– Vi jobbar hela tiden för att öppna dörrar till rörelse och gemenskap, särskilt för de barn som inte hittat sin plats i andra sportsammanhang. Därför är det oerhört roligt att Strikejakten lyckats bidra till att så många barn är nyfikna på bowling, säger Peter Hodor, generalsekreterare för Svenska Bowlingförbundet.

I Strikejakten lär man sig bowling på ett lekfullt sätt. Konceptet används av föreningar och distrikt som vill träna barn och rekrytera nya spelare, och drygt ett år efter att det lanserades av Svenska Bowlingförbundet har 43 föreningar över hela landet anslutit sig. Totalt har konceptet lockat nära 400 barn att bowla mer.

Utvecklingen av deltagarna sker på ett metodiskt sätt och är anpassat efter barnens ålder och motoriska utveckling. Visionen är att Strikejakten på sikt ska finnas i samtliga bowlinghallar i landet och ge upp till 2 000 barn tillgång till rörelse och gemenskap.

Johan Ekström, som är ansvarig för Strikejakten hos Svenska Bowlingförbundet, anser att det är viktigt för sporten att bilden av bowling breddas så att både barn, vuxna och äldre känner sig välkomna.
– Bowling är en rolig och tillgänglig idrott som kan utövas av alla genom hela livet. Vi tror att det här är starten på någonting väldigt bra. På de ställen där flera ledare är engagerade ser vi att konceptet växer mer och mer hela tiden. Nu gäller det att vi får ännu fler föreningar att ta chansen att bredda sig genom Strikejakten, säger Johan Ekström.

Fakta:Om svensk bowling
– Svenska Bowlingförbundet arbetar för att svensk bowling ska växa och utvecklas både som bredd- och elitidrott.
– Sammanlagt finns det i dag 17 000 bowlare som deltar i seriespel och tävlingar runtom i Sverige.
– Under herrarnas EM 2022 blev Sverige bästa nation med åtta medaljer.
– Vid damernas EM 2022 tog Sverige 14 av 17 möjliga medaljer och i november vann damlandslaget World Cup i Australien.
– Vid junior-EM i april 2023 tog Sverige 13 medaljer vilket är tangerat medaljrekord för Sverige i JEM-sammanhang.
Läs mer på Svenska Bowlingförbundets hemsida: www.swebowl.se.

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x