Espresso – Din lokala tidning
waxiu

STRNG WMN – En satsning på arbetsliv och integration

BÄTTRE BOENDE. Var skapas integration och vägar in på arbetsmarknaden? Enligt Waxiu Shehus egna erfarenheter är det när människor är beredda att öppna dörrarna och dela med sig av sin värld. Snart öppnar han dörrarna för STRNG WMN Ateljé på Ljungdala, ett samarbete med Hässlehem som förhoppningsvis ska ge ringar på vattnet.

Nytt projekt: Strngwmn Ateljé

En extra symaskin står bakom disken på Studio 234+ på Rådhusgatan i Hässleholm. Snart ska den flyttas till källarlokalen på Ljungdala där Waxiu Shehu tillsammans med Hässlehem startar projektet Strngwmn Atelje, som ska ge kvinnor med utomsvensk bakgrund en väg in på arbetsmarknaden.
– Symaskinen har skänkts av en kvinna från Bjärnum. Hon hörde talas om projektet och ville gärna hjälpa till. Den hade kostat många tusen att köpa in, konstaterar Waxiu Shehu.

Från flykting till egenföretagare

Waxiu driver Studio 234+, butik och skrädderi på Stadshusgatan, sedan tre år tillbaka. För tio år sedan fick han sitt uppehållstillstånd i Sverige efter att ha kommit som ensamkommande flyktingbarn från Nigeria 2010.
– När man kommer som ny till ett land är det avgörande att människorna som bor där öppnar upp för att man ska ta sig in i samhället, menar Waxiu som själv minns sin ankomst till Sverige med värme.
– Jag kom till Sibbhult, och bostadsbolaget Göingehem hade ett samarbete med Migrationsverket. Ett tidigt minne är när jag visades till lägenheten där jag skulle få bo – jag hade en Pumatröja på mig den dagen och mannen som tog emot mig såg den och frågade: ”Spelar du fotboll”?

Stöttande omgivning avgörande

För Waxiu blev fotbollen vägen in till att skapa ett socialt nätverk med kompisar och en stöttande omgivning.
– Han som tog emot mig där i lägenheten blev som min svenska pappa. Efter två år i Sverige fick jag avslag på min asylsökan och fick åka tillbaka till Nigeria. 2013 fick jag uppehållstillstånd i Sverige. När jag bosatte mig i Hässleholm var det återigen fotbollen, genom IFK Hässleholm, som hjälpte mig att både hitta ett sammanhang och min första anställning på Bergendahls.

Starka kvinnor en förebild

En knäskada satte stopp för fotbollen, och Waxiu bestämde sig för att ta upp en annan passion från barndomen – nämligen design.
– Jag gick en modeutbildning, och det ledde till att jag startade mitt eget företag och lanserade klädmärket STRNG WMN.
Namnet är en hyllning till starka kvinnor i hans liv – framförallt hans mamma – och nu är det återigen kvinnors kraft som ska främjas i källaren på Ljungdala.

Ett samarbete med flera parter

–Jag hörde av mig till Ola Richard som är VD på Hässlehem med en förfrågan om de var intresserade av att samarbeta med mig för att laga personalens arbetskläder i stället för att köpa nytt när något gått sönder. Men han svarade att han hade en annan idé, berättar Waxiu.
Nu har ett samarbete med Arbetsmarknadsenheten i Hässleholm upprättats för att hitta kvinnor med sömnadskunskaper som bor på Ljungdala och som behöver arbetslivserfarenhet i Sverige. Både förvaltningar och företag i Hässleholm har visat stort intresse för att anlita Ateljé STRNG WMN för att ge trasiga arbetskläder ett nytt liv.
– Det blir en positiv effekt för alla. Vi hjälper till att minska svinnet genom att laga kläder, men framförallt är syftet att ge kvinnorna i projektet både arbetslivserfarenhet i Sverige och kunskap om hur det fungerar att starta eget här. De som deltar har redan sömnadskunskaper – syftet är att de ska kunna hitta en anställnig, kanske hos mig, eller hos något annat företag.

Sysselsättning är målet

Anders Berg är fastighetsförvaltare på Hässlehem och Ljungdala och har deltagit i processen att hitta och rusta upp en lämplig lokal.
– Hyresgästföreningen nyttjade källaren tidigare, men har ingen verksamhet där längre. Det är fantastiskt att kunna göra något sådant här i en lokal som står tom, säger han.
– Vi har rivit väggar, dragit el och satt upp ny belysning för ändamålet. Vi har länge jobbat med bosociala projekt som träffpunkter men det här blir något helt nytt. Med fler goda idéer kan vi säkert hitta andra lokaler, säger han.
– Två kvinnor är redan klara för projektet, och vi satsar på att dra igång inom en månad. Sammanlagt kan vi ha 5-6 deltagare i projektet, men får någon ett jobb kan vi fylla på med en ny. Vi hoppas också hitta fler företag som vill utnyttja våra tjänster. Om man är intresserad får man gärna höra av sig, säger Waxiu.

KONTAKTA HÄSSLEHEM

Hässlehem erbjuder ett tryggt och trivsamt boende för dig som vill bo i Hässleholms kommun. Bolaget har ett varierat utbud av hyreslägenheter i form av flerfamiljshus, marklägenheter, trygghetsboenden samt gruppboenden.
Har du frågor eller funderingar? Bobutiken på Röingegatan 38 har besökstid måndagar
och tisdagar kl 13-16. Du kan även ställa dina frågor via telefon måndag till fredag kl 8-12.
Telefonnummer till Bobutiken är 0451-38 46 40.
Det går även bra att skicka e-post till bobutiken@hasslehem.se

NY HEMSIDA OCH APP

Hässlehem har nyligen lanserat en ny hemsida. Där kan du läsa mer om bolagets vision, se lediga lägenheter och uppdatera dig om nyheter. För dig som redan är hyresgäst finns inloggning till mina sidor, samt en ny app där många ärenden kring boendet kan skötas via telefonen. Hässlehems nya hemsida hittar du på
www.hasslehem.se

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x