Espresso – Din lokala tidning

Sturesons framgångar i motorsporten

– en kombination av talang, fartglädje och träning

Per och Johan Stureson behöver knappast någon presentation som företagare för göingeborna. Däremot är det kanske inte lika känt för alla utanför motorsportens kretsar att båda haft fina karriärer inom bilracing. Idag är det Johans tvillingsöner Fabian och Albin 12 år som för arvet vidare och båda är redan duktiga förare inom karting med siktet inställt på bilracing så småningom.

Det var inledningsvis ett allmänt teknik- och motorintresse som väckte Per Sturesons intresse för motorsporten. Teknikintresset frodades på Tekniska Skolan i Hässleholm och han gick med i Hässleholms motorklubb. Per bodde därefter i Stockholm ett par år och började köra i SSK-serien (Stockholm Sportvagnsklubbs serie), först med en Alfa Romeo. Därefter bytte han upp sig till en Simca.
– Jag ville avancera i klasserna och Simcan var motorstarkare. Jag har fortfarande kvar Simcan i originalskick, berättar Per som helgen efter intervjun ställer ut bilen på Mantorp.
Per rönte stora framgångar i standardvagnsracingen under 1980-talet, hela tiden med eget team. Den största meriten blev totalsegern i tyska standardvagnsmästerskapet 1985. Åren 1985-87 körde han Volvo 242 Turbo och sitt sista aktiva år, 1988, blev det Mercedes.

Under uppväxten var Johan med på många av resorna och tävlingarna som Per körde och intresset vaknade även hos honom. Johan började köra kart som 10-åring1983 och när han började tävla var han alltid uppbackad av Per eller sin morbror. Det stod snart klart att Johan ärvt inte bara intresset utan också Pers talang och 1990 vann han SM på hemmabanan i Kristianstad. Johan hann också tävla en del utomlands innan han avslutade kartingkarriären.
Därefter tog Johan steget in i bilracingen och inledde där sin karriär 1992 i Formel junior-världen, närmare bestämt Formula BMW Junior, som också ledde vidare till Formel 3 körning.
– Det var ju ett led i att jag ville utvecklas och komma vidare med mitt tävlande, säger Johan som under några år provade olika former av racing, dels sportbilar (Porsche) och truckracing.
De riktiga framgångarna kom under 2000-talet, när Johan började köra standardvagnsracing. 2002 blev Johan mästare i Swedish GTR Championship.
– Då vann han 13 av 14 lopp, berättar Per stolt.
Åren 2003-2012 körde Johan i Swedish Touring Car Championship, först med Peugeot och därefter BMW och en biogasdriven Volkswagen. Efter de åren har Johan också gjort några tillfälliga inhopp i Porschecupen.

Nu är det tredje generationen Stureson som är på gång. Johans tvillingsöner Fabian och Albin, 12 år, har båda kört karting sedan de var sju år och har en lovande karriär framför sig.
– Vi fick en gokart när vi fyllde sju men började köra med Kristianstad karting när vi var 8 år. Det var inte riktiga tävlingar utan uppvisningslopp, berättar Fabian.
– Ja, då är det för att lära sig alla regler och hur man beter sig på banan, förklarar Johan.
Albin och Fabian kunde börja tävla som nioåringar och körde då något som kallas Formel Micro, den första tävlingsklassen.
I nuläget kör tvillingarna J60 och deltar i SM detta året. Båda har ärvt talangen för racing och visar fina resultat. Albin leder J60 Sydsvenska mästarskapen och Fabian ligger på 8:e plats. I serien SKL (Swedish Karting League) ligger de på första respektive fjärde plats.

För att bli framgångsrik i racing så är det flera saker som krävs, förklarar Per och Johan.
– Först och främst måste materialet (bilen) funka, en grundläggande förutsättning, poängterar Per.
Sen måste man givetvis ha talang och därtill kommer träning fortsätter Per.
– Ja, man måste lära sig banan och träna in den snabbaste kurvtagningen, det är viktigt säger Johan. Sen ska man helst vara snabb i tidskvalen så man får en bra placering vid starten. Så det gäller ju att vara skärpt och fokuserad hela tävlingen igenom och även lite strategisk i körningen.

På frågan vad det är som är det roligaste med racing svarar Albin och Fabian snabbt att det är att köra fort som är roligt.
– Ja, det är klart att det är något visst med det här att köra fort, instämmer både Johan och Per.
– Men också att man lär känna mycket folk, tillägger Fabian.
– Sen tillkommer att det är uppfostrande också när man börjar i killarnas ålder. Man får lära sig regler och att ta hänsyn, menar Per.
Johan tillägger att det också är väldigt roligt att samla familjen runt motorsporten. Det är tydligt att Fabian och Albian har en fin backup i både Johan och Per, både när det gäller teknik, mekandet, support och erfarenhet. Och inte minst glädjen i att köra snabbt på bana.

Text & foto: jessica@espressomedia.se

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy