INGREDIENSER
1 kg lakfilé
1 gul lök
1 bit rotselleri
1 morot
1/2 purjolök (det vita)
20 gr haricots vert
6 dl fiskbuljong
2 dl torrt vit vin
1 msk citronsaft
1 msk vitvinsvinäger
1 muskotblomma
1 lagerblad
3 dl vispgrädde
2 msk gröna ärtor
½ msk Idealmjöl
2 rumsvarma äggulor
ev en nypa socker salt och peppar.
SÅ HÄR GÖR DU
Putsa fiskfilérna om det behövs. Spola lever och rom i kallt vatten. Skala och finhacka löken. Skala och skär sellerin och moroten i små tärningar. Ansa och skiva purjolöken tunt. Skiva haricots verten.
Kantskär brödet i snygga trekanter och stek dem hastigt i smör. Doppa genast ena sidan av bröden i gräslökshacket, ställ åt sidan.
Koka upp buljongen och tillsätt vinet, citronsaften, vinägern, muskotblomman, lagerbladet och lite salt. Sjud fisk lever och rom var för sig i 10-15 min i buljong. Ta upp med hålslev håll varmt.
Sila buljongen och koka ihop den tills ½ lit. återstår. Tillsätt grädden, grönsakstärningarna och ärtorna och låt koka ytterligare 5 min. Red av såsen med äggulorna och idealmjölet. Smaka av med salt och peppar och ev. en nypa socker. Efter detta får såsen inte koka upp igen, men den ska serveras rejält varm.
Slå såsen över fisken och garnera med levern och rommen skuren i skivor samt de gräslöksdoppande krutongerna och några dillvippor.
• Kokt mjölig potatis som kan blandas med den krämiga såsen passar perfekt till.
Till servering:
4 skivor dygnsgammalt bröd, smör till stekning, ½ bunt finskuren gräslök, små dillvippor, kokt mjölig potatis.
ÖVRIGT
Det här är en klassisk svensk fiskrätt, som företrädesvis serveras på vintern, eftersom laken är som godast under perioden december till februari. Lake är en långsmal torskfisk med brett huvud som trots detta är en insjöfisk. Den är mager men välsmakande och rätt tillagad blir det en suverän delikates. Be att få laken filéad i butiken så kan Du omgående starta Din kulturgärning, och föra den ljuvliga rätt till kommande generationer. Glöm inte köpa lever och rom båda är delikatesser. Bo Martinsson.