Espresso – Din lokala tidning

Succécafé i Visseltofta församlingshem

Det var för tre år sedan, närmare bestämt hösten 2015 som de tre eldsjälarna och Visseltoftaborna Gunilla Weidenmark, Agneta Malm och Kirsten Vad, började prata om behovet av en samlingsplats där byborna kunde samlas över en fika och ha social samvaro. Och så blev det.

Församlingshemmet passade bra som mötesplats eftersom det precis då hade blivit renoverat och ligger mitt i byn. Vi kontaktade Osby Pastorat som var mycket positivt inställda till att öppna ett café i församlingshemmet, säger Gunilla.

Det kommer blandade åldersgrupper till caféet och inte bara äldre. Det är många mammor som brukar vara här med sina barn och alla andra som är daglediga, kvinnor såväl som män. Vi brukar ha 30 personer här var gång, om inte fler, fortsätter Gunilla.

Fika till självkostnadspris
Det är Agneta, Gunilla och Kirsten själva som bakar.Jag har gjort de svenska fastlagsbullarna som är traditionella och Kirsten har gjort de danska fastlagsbullarna med vaniljkräm och browniesen. Gunilla har bakat kanelkakan och de små mandelkakorna, så här är en kakbuffè uppdukad med både kaffe och hembakat som man får äta hur mycket som helst av, säger Agneta.

Och man betalar ett sjävkostnadspris här hos oss i församlingshemmet, tillägger hon.
Den pengen man får in köper kvinnorna in ingredienserna för till bakverken och till kaffet. Överskottet går till Visseltofta kyrkas barn- och ungdomsverksamhet.

Sex gånger per år
Caféet har öppet tre gånger under våren och tre gånger under hösten. Det är alltid från klockan 14 till 16 vi har öppet. Någon från Osby Pastorat brukar alltid komma hit här och närvara med oss, och det tycker vi bara är roligt. Här ges även tillfälle till att ge information om man vill delge något speciellt, säger Kirsten.
Vi fick en liten pratstund vid kaffebordet med församlingsbon Solveig som har medverkat alla gångerna hittills, och hon tycker att det är jättetrevligt initiativ och att man får passa på när det anordnas något i byn.

Nästa cafétillfälle är den 3 april hälsar Gunilla, Agneta och Kirsten.

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy