Espresso – Din lokala tidning
ljungdala 1

Succéstart för Ljungdala live

Musik, fotboll, mat, lek, graffiti och gemenskap. Första upplagan av Ljungdala Live besöktes av över 1500 personer, och för Eyobel Samson, projektledare genom organisationen Youngstival, var festen bara startskottet på ett större arbete.

ljungdala 6

Även om regnet hänger i luften är värmen påtaglig vid det välfyllda festivalområdet – både när det gäller temperatur och stämning. På multiplanen pågår fotbollsturneringen med 14 anmälda lag. Köerna ringlar långa både vid mattältet och hoppborgarna.

– Vi har testat allihop säger Hussein Rashid som är på plats med pappa Ibrahim och lillasyster Eyleen.

– En jättekul dag – bra väder och jättemycket folk. Vi har bott här i snart 11 år. Det är ett väldigt fint område och kul att se så många människor här, säger Ibrahim.

PLANERAR FÖR 2025

Ljungdala Live arrangeras av organisationen Youngstival. Idén föddes ur initiativet Vårt Ljungdala som startades av Hässlehem förra hösten. Eyobel Samson är verksamhetsledare på Youngstival och har själv vuxit upp på Ljungdala.

– Vi håller redan på att planera för nästa års festival – jag känner verkligen att vi har gjort något stort som sträcker sig utanför festivaldagarna. Vi har över 45 ungdomar som vill jobba vidare med Youngstival, och det vi gör nu är att dra nytta av de kontakter som vi fått med alla organisationer som på olika sätt varit med och bidragit till att festivalen blev av, säger han.

ljungdala 4

VIDARE SAMARBETEN

– Vi hade minst 1500 personer på plats under båda dagarna och med festivalen som startskott kommer vi i Youngstival att arbeta för att etablera oss i Hässleholm. Vi hade tolv arbetslösa vuxna som fick ett arbetstillfälle i mattältet, vi vill se hur vi kan hjälpa dem vidare till att hitta sysselsättning. De ungdomar som arbetade som arrangörer har fått en utbildning från oss, och nu vill vi hjälpa dem att hitta meningsfull sysselsättning som ger erfarenhet och kontakter – antingen genom fortsatt samarbete med Youngstival eller med någon av alla de andra organisationer och föreningar som varit delaktiga, säger Eyobel.

”TOLV POÄNG AV TIO”

När det är dags att summera festivalen är det två ögonblick som fastnar hos Eyobel. – Det första var under lördagen, när jag vågade ta ett steg tillbaka, tog ett djupt andetag och såg hur allting verkligen rullade på utan mig. Det andra är när jag på kvällen skulle leverera en mikrofon till scenen, tittade ut över publikhavet som valde att stanna kvar trots att det just hade fallit ett ösregn. Som arrangör är man alltid supernervös när man gör något första gången, men från mig får Ljungdala Live tolv poäng av tio möjliga, skrattar Eyobel.

ljungdala 5

– Jag känner att vi har gjort något som aldrig hänt på Ljungdala tidigare. Vi har samlat kraft från hela samhället, och nu kommer vi att använda den kraften för att fortsätta vårt arbete!

TEXT&FOTO: ERIK@ESPRESSOMEDIA.SE

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x