Espresso – Din lokala tidning
dsc3237

Sugen på en Semla?

Ja, det blir man ju lätt på en tisdag! I dag är det fettisdagen och en högtid, om än arbetsam, i många bagerier.
Hos Raphael och Salli på Loshults handelsbod startade jobbet med att grädda bullar klockan 02.00, och vid lunch öppnade portarna för kunder.

– Vi bakar ungefär tusen semlor idag, det är lite fler än förra året, säger Salli Partanen som laddar spritsen full med mandelmassa inför en ny omgång.

 dsc3238
De kanderade mandlarna och en liten skvätt rom i mandelmassan ger Loshultssemlan en särskild karaktär.
 dsc3203
Varje semla bakas med omsorg – locken stansas för hand för att få snygga kanter.

– Det är tredje året nu som vi har semlor, säger Raphael Bartke.

– Fettisdagen och kanelbullens dag är de enda dagar på året då vi håller öppet utanför våra ordinarie öppettider i anslutning till helger.

Med sin finska och tyska bakgrund har bagarparet Salli och Raphael tagit sig an det klassiskt svenska bakverket både med stor respekt och en liten twist. De kanderade mandlarna på toppen av gräddlagret är lite utanför boxen, men glänser läckert.

– Vi rostade 16 kilo ekologiska mandlar igår, grädden är osötad och kommer från Solmarka gård lite söder om Kalmar, säger Raphael Bartke.

– Och så har vi en liten skvätt rom i mandelmassan, avslöjar Salli.

 dsc3268
Gräddningen av bullar startade kl 02.00.
 dsc3212
Tusen semlor skeppas ut från det lilla bageriet på fettisdagen. Många är redan förbokade.

Under våren ska en gammal lada på baksidan av bageriet förvandlas till väderskyddade sittplatser, renoveringen är i full gång. Raphael, som förra året avslutade sin tjänst på Ikea Museum för att satsa helhjärtat på bageriverksamheten har även en hel del andra planer på gång. Nyligen blev det klart att han och nya affärspartnern Richard Van Dijkman tar över ägarskapet av ett gammalt godsmagasin i Älmhult.

– I nuläget är det bara ett skal, där finns inte el eller vatten. Det har stått tomt i många år och jag har varit intresserad länge. Planen är att skapa en mötesplats med en vänlig atmosfär, bra hantverksmässigt producerad mat och en plats att samlas till vardags och till firande, säger han.

Handelsboden i Loshult kommer dock även att finnas kvar som en mötesplats i den lilla byn även framöver.

– Absolut. Så som vi har vuxit har vi nästan nått vår maxkapacitet här. Vi ser att Handelsboden blir ett bra komplement på helgerna till en verksamhet i Älmhult som är öppen resten av veckan, säger Raphael.

Text&Foto: erik@espressomedia.se

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x