Espresso – Din lokala tidning
loshult 1

Surdeg i gamla handelsboden

Besöksmål. Raphael Bartke och Salli Partanen driver Loshults Handelsbod – det lilla surdegsbageriet med de stora ambitionerna. På sex år har verksamheten växt från ett litet gårdscafé i parets trädgård till ett självklart besöksmål där kunderna köar vid varje öppningstillfälle.

Ta en del finsk rågbrödskultur och en del tysk lantbrödstradition. Blanda i lite internationella influenser, en stark lokal förankring, surdeg – såklart, och mixa med ett brödälskande kundunderlag. Låt jäsa i sex år och grädda med värme en bit från närmsta tätort…

ettabild
Salli och Raphael i vårsolen på uteserveringen.
dsc3333
Surdegsbrödet som säljs i butiken på fredagar börjar bakas redan på onsdagen.

Om det fanns ett recept bakom uppskattade Loshults handelsbod kanske det skulle låta ungefär så. Och att det lilla bageriet är uppskattat fick paret Raphael Bartke och Salli Partanen ett fint kvitto på i slutet av 2020 då de fick utnämnelsen ”årets omväg” i tävlingen Skånes Bästa.

– För oss är det första steget till att skapa en destination snarare än att vara en omväg, säger Raphael Bartke.

Startade som hembageri

Raphael hamnade i gränsbygden mellan Skåne och Småland genom Ikea, där han länge har jobbat med marknadsföringen av Ikea Museum. Sedan 2023 är både han och Salli är bagare på heltid i familjeföretaget.

– Vi startade som ett hembageri under namnet Casa Bartke för sex år sedan, och för fyra år sedan köpte vi och rustade upp Loshults Handelsbod för att driva bageri. Vi har förstått att vi har fått Zuspruch (godkännande) av lokalbefolkningen här och det uppskattar vi väldigt mycket! säger Raphael.

Alltid på fredagar

Passionen för bakning delade Raphael och Salli redan när de träffades – den surdeg som Salli tog med sig in i det gemensamma hemmet har bubblat i över 100 år. I sortimentet finns allt från finska kanelbullar till det uppskattade, egenutvecklade olivbrödet, och just att baka med surdeg gör arbetsveckan lite speciell.

– Under lågsäsong håller vi öppet på fredagar, sommartid och vid särskilda tillfällen håller vi öppet mer. Men arbetet med att baka brödet startar redan på onsdagen. Vår ambition är inte att ha det bredaste utbudet utan att fokusera på ett litet sortiment med bra kvalitet, och att erbjuda kunderna något som de verkligen kan njuta av på fredagen.

dsc3236
Kaffe och bulle på verandan med snickarglädje är en skön avkoppling hela året.
dsc3390
Erik Pettersson driver eget kafferosteri i Älmhult och är sedan 2022 handelsbodens egen bbarista.

Lokalt kaffe

Från det lilla trädgårdscafeet har verksamheten växt ordentligt, och i dag jobbar sammanlagt åtta personer i bageriet.

– Vår bagare Clemmen Gregersen, har tidigare jobbat på Juno, ett av Köpenhamns bästa bagerier. Erik Pettersson som driver det lokala kafferosteriet Big High 5 i Älmhult började hos oss som barista 2022. Vi har en liten shop där man hittar produkter från lokala mathantverkare och sedan en tid tillbaka serveras även vårt bröd till maten i Bistron på Wanås konst, berättar Raphael.

Text&Foto: Erik@espressomedia.se

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x