KULTUR. Mycocosm blir första upplagan av Wanås Konsts nya satsning på en konst- och litteraturfestival. Den 21 oktober blir en dag för alla sinnen, där svamparnas förunderliga värld står i fokus.
Vi letar svamp i konstparken med Milena Høgsberg som är konstnärlig ledare och verksamhetschef på Wanås Konst.
– När man väl har börjat se dem, så är de överallt, konstaterar Milena som tillsammans med teamet på Wanås och medcuratorn och stjärnkocken David Zilber har satt ihop programmet för Mycocosm, som äger rum den 21 oktober i konstparken.
– Mycocosm blir den första i raden av årliga festivaler på temat Art&Words – konst & litteraturfestivaler, som alla berör temat ”mer än mänskliga världar”. Årets festival kommer att handla om svampar och hur viktiga de är för allt liv. Vi människor delar planeten med alla möjliga arter och organismer, och mycket samtidskonst är inspirerad av forskning som ser världen genom andra livsformers perspektiv.
ETT ANNAT SÄTT ATT LEVA
Så här års kan skogen vara full av svamp – men det vi ser är bara en liten del av livsformen.
– Vi tänker ofta på fruktkroppen – den del som sticker upp ovanför markytan. Men det är bara en liten del av det mycelnätverk som är svampens rotsystem. Sedan Darwin kom med sin evolutionslära på 1800-talet har mänskligheten helt köpt ”survival of the fittest” som förklaringsmodell för naturens uppbyggnad. Men ser man på svamparna så handlar deras existens om att bygga ett komplext nätverk som samarbetar med andra organismer. En kanadensisk forskare som heter Suzanne Simard var en av pionjärerna som visade hur träd använder svamparnas mycel för att överföra bland annat kol, vatten och näringsämnen mellan varandra. När hon presenterade sina resultat blev hon utskrattad av forskarkåren, men de senaste åren har hon blivit flitigt citerad, säger Milena.
”WANÅS KONSTSKOG”
På samma sätt som svampen och träden påverkar varandra är även konsten och naturen på Wanås i en ständig symbios.
– Egentligen tycker jag att konstskog är ett mer passande ord än konstpark. Naturens nötande kraft formar hela tiden konstverken, och beroende på vilken tid på året man kommer hit är upplevelsen en helt annan.
Och den 21 oktober kommer det att finnas upplevelser för alla sinnen. David Zilber som forskar kring framtidens mat och är författare till boken The Noma Guide to Fermentation har specialkomponerat en meny till caféet. Han kommer också att leda ett samtal med stjärnbiologen Merlin Sheldrake, författare till svampbibeln Ett sammanvävt liv: hur svamparna förenar vår värld, förändrar våra sinnen och formar vår framtid.
– Merlin Sheldrakes bror, Musikern Cosmo Sheldrake kommer att hålla en livekonsert någonstans i parken. Han brukar komponera musik med inspiration från naturens olika ljud, och föredrar att spela konserter ute i naturen, vilket han också kommer att göra här på Wanås, säger Milena.
RITUELL PERFORMANCE I SKYMNINGEN
Carola Grahn är konstnären bakom flera av årets nya skulpturer i parken, bland annat det uppblåsbara fjället Namahisvárri, som tornar som ett isberg i slottsparkens damm.
– Hon kommer att vara på plats och göra en rituell performance i parken när det skymmer, tillsammans med besökare som anmält sitt deltagande i förväg. Det kommer att bli en vandring genom parken som avslutas vid hennes konstverk Vearalden Olmai som är byggd som en fri tolkning efter en symbol på en gammal samisk trumma. Jag kan avslöja att en manskör från Lund kommer att vara involverad, men resten får bli en överraskning, säger Milena Høgsberg.
SVAMPUTFLYKTER OCH SKAPANDE
Dagen kommer även att erbjuda möjligheter till svamputflykter med experter på området, medverkande av Roland Rittman fältbiologen från skånska Anderslöv som inspirerat stjärnkockar till att använda sig av naturens skafferi, och möjligheten att uppleva konstparken i höstskrud.
– En del av aktivitieterna kommer att kräva föranmälan, och vissa av programpunkterna är på engelska, men vi tror ändå att vi har satt ihop ett program för alla sinnen som passar för alla åldrar. I vår kreativa verkstad gör vi svamptryck, pigment av växter och gästas under dagen av konstnären Gurli Kruber som också kommer tillbaka under höstlovet. Verkstaden är öppen alla helger samt hela höstlovet fram till 5 november. Utöver att visa bra internationell konst på ett tillgängligt sätt så håller vi ambitionen om att vara ett utflyktsmål för hela familjen högt. Man ska både kunna ta del av konsten och naturen och hitta vägar att testa och utmana sin egen kreativitet, säger Milena Høgsberg.
Med utgångspunkten att konst är ett begrepp som är förbehållet människan att både skapa och ta del av – hur ser du då på förhållandet mellan natur och konst?
– Naturen har ingen nytta av konsten, men konsten har oerhört mycket att hämta från naturen!
TEXT&FOTO: ERIK@ESPRESSOMEDIA.SE