Espresso – Din lokala tidning

Svarta Bergen 25-årsjubilerar

Världens största öppna diabasbrott ligger i Hägghult, Lönsboda. Föreningen Svarta Bergen som driver besöks- och museiverksamhet i dagbrottet startades 1994 och har i år sitt 25-årsjubileum.
– För att fira det har vi bl.a. gratis inträde på Stendagen den 7 september, då vi har guidade visningar och olika aktiviteter som passar både barn och vuxna, berättar ordförande Joakim Arvidsson.

I det imponerande stora dagbrottet som var i bruk mellan 1899 och 1989 bröts det sammanlagt 4 miljoner kubik sten, varav ca 4 % var användbar svart diabas. Många i trakten känner någon som jobbat i brottet eller har familjemedlemmar och släkt som har arbetat där. Som mest var 140 personer anställda i brottet som är 900 meter långt och 60 meter brett. Idag har grundvattnet stigit och vattendjupet är på 94 meter på det djupaste stället.

Vill bevara området
Här på denna historiska plats har föreningen Svarta Bergen byggt upp ett naturmuseum för turism med möjligheter för besökande att guidas i en unik miljö med intressant historia kring brytningen av den åtråvärda svarta diabasen. Ett stort antal konstnärer som arbetar i diabas är också representerade inom området och det finns mycket att se och uppleva både för barn och vuxna.
Föreningen är aktiv med målet att bevara området och har bl.a. byggt upp en lokal för fotoutställning och restaurang, vilken för övrigt också går att boka för t.ex konferenser. Sedan fyra år tillbaka bjuder föreningen in ett äldreboende på våfflor, kaffe och musikstund i museet, vilket brukar vara mycket uppskattat.

Konst och trollkarl
Inför Stendagen den 7 september har Joakim och övriga i föreningen satt ihop ett trevligt program med något för alla. Mellan kl. 11:00 och 15:00 kommer det att finnas hantverksknallar på plats med hemslöjd (stickat), bröd, keramik och annat. Smeden kommer att finnas på plats i smedjan och visa upp sitt arbete. Olika konstnärer kommer att finnas på plats, bl.a. Kullaro. David Louveau som tillverkar keramik med woodfiring-teknik kommer att ha en visning kl. 11:00. Det blir också trollerishow med Mikael Tally som är mycket fingerfärdig och populär.

Flotte och mat
Normalt sett brukar det komma ca 200 besökare på Stendagen varje år men föreningen hoppas på att många fler hittar hit nu när det är jubileum för naturmuseet.
– Det är gratis inträde och vi har fria guidningar kl. 12:00 och kl. 14:00. Flotten kommer också att gå en gång i timmen och bokas på plats när man kommer hit, berättar Joakim.
– Och i serveringen kommer det att finnas pytt, raggmunk, våfflor och kolbullar, förutom fika berättar Marie Arvidsson som till vardags är anställd att sköta om naturmuseet och ta emot besökare.
– Hjärtligt välkomna till Stendagen, hälsar Joakim, Marie och övriga styrelsen.

Fotnot: Svarta Bergens naturmuseum håller öppet 11:00 – 17:00 på Stendagen. Knallarna kommer att vara på plats
kl. 10:00 – 15:00.

Text och foto: jessica@espressomedia.se

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy