Espresso – Din lokala tidning
stående av rita winde

Svarta bergens nya skulpturer

De första konstverken av svart diabas restes i skulpturparken 1974, för snart 50 år sedan. I år har två nya permanenta skulpturer tillkommit, ‘Stående’ av Rita Winde och ‘Abstrakt morfar’ av Kalle Brolin.

På en platå allra längst in i skulpturparken går det att ställa sig tillsammans med nio svarta stenblock grupperade som ett gäng intill stupet. Se ut över landskapet mot framtiden och ta ställning. Fundera över vad du vill stå upp för, inuti Rita Windes skulptur ‘Stående’.

abstrakt morfar av kalle brolin
Abstrakt morfar av Kalle Brolin

Nära inpå den står monumentet ‘Abstrakt morfar’, av Kalle Brolin. I en film (med samma titel) berättas om hur konstnärens morfar arbetade i stenbrott, dog ung, och aldrig träffade sina barnbarn. Vi får också se ‘Abstrakt morfar’ jämföras med olika monument världen runt, som även de byggts med svart diabas från Hägghult. 

lagning av rita winde och kalle brolin
Lagning av Rita Winde och Kalle Brolin

Förutom de permanenta nya skulpturerna går det också att se ett monumentalt konstverk, ‘Lagning’, som spänts upp över det översvämmade stenbrottet. Konstverket går att se både från stenbrottets kant, och från en flotte som seglar på sjöns yta. Konstnärerna har gjort ett försök att sy ihop stenbrottet, som om det var ett sår i marken.

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x