Espresso – Din lokala tidning
skarmavbild 2022 10 25 kl. 23.50.18

Svensk whisky

Hur står det till med svenskarna och whisky? Jo, de går bra ihop, måste jag tillstå. Vi svenskar är trägna whiskykonsumenter och ofta tämligen pålästa. Vi gillar whisky således och whiskyn på modet är givetvis Single Malt Whisky, dvs. ren maltwhisky från ett enda destilleri.

Har det alltid varit så, kan man fråga sig. Det enkla svaret är nej. Whisky är i Sverige en tämligen ny företeelse. Det såldes whisky i Sverige redan i slutet på 1800-talet men det var först ett tag efter andra världskriget, på 1960-talet, som whisky blev vanlig på groggbordet eller till avecen. Vi talar då framför allt om blended whisky.

Den första maltwhiskyn på Systembolaget kom först år 1967 då både Glenfiddich och Cardhu började säljas liksom en härtappad Glen Grant. 1979 kom Glenlivet med men då hade Glen Grant redan fallit bort. Utbudet var således mycket begränsat men med början på 1980-talet drog maltwhiskyboomen igång. Och sedan dess har svenskarna varit ett whiskydrickande folk.

Men svensk whisky då?

Redan på 1950-talet hade dåvarande Vin- och Spritcentralen köpt in ett par begagnade pannor och börjat tillverka svensk whisky. Resultatet blev Skeppets whisky, en blended whisky som började säljas 1961.

Det skulle sedan dröja till 1999 innan Sveriges första whiskydestilleri, Mackmyra Svensk Whisky, skulle etableras. 2006 började de släppa de första flaskorna i serien Preludium och vi var en hel del nördar som tillbringade tidiga lördagsmorgnar köande utanför Systembolaget i hopp om att få tag i en av de åtråvärda flaskorna. Drickbart var det knappast men kul att ha!?

Störst, bäst och vackrast bland de svenska whiskydestillerierna är måhända High Coast Distillery i Bjärtrå vid Ångermanälvens strand. Destilleriet, som ursprungligen hette BOX Distllery, grundades 2010 och har presenterat en hel del intressant och välsmakande whisky genom åren och förefaller ha full fart framåt.

Spirit of Hven är ett spännande och nydanande destilleri på våra breddgrader, på ön Hven i Öresund. Destilleriet grundades 2007 av den kunnige entusiasten Henric Molin, vars kemi- och destillationskunskaper många destillerier världen över tagit del av. Molins kemibakgrund visar sig också i den speciella flaskan, formad som en kolv, en variant av E-kolven, som vi minns från skolans kemilaborationer. Har du inte provat whisky från Hven så har du mycket trevligt som väntar.

Även Gotland har ett whiskydestilleri, Gotland whisky, som låtit tala om sig. Det grundades 2011 och släppte sina första flaskor av Isle of Lime år 2017. Det som hittills kommit bådar gott för framtiden.

Smögen är visserligen ingen ö men Smögen Whisky ligger havsnära i Hunnebostrand. Destilleriet grundades 2010 och 2014 såldes den första flaskan. Agitator Whiskymakare grundades 2017 i Arboga i Västmanland och i slutet av 2021 kom deras första egna produktion. Ytterligare destillerier av mindre men växande format finns såsom Gammelstilla Whisky i Torsåker, Nordmarkens Destilleri i Årjäng, Norrtelje Brenneri, Tevsjö Destilleri i Järvsö och Uppsala Destilleri.

Sammanfattningsvis rekommenderar jag starkt att prova svensk whisky. Den är nydanande och intressant. En lämplig julklapp till dig själv eller någon annan!

Bengt Arne Larsson

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x