Espresso – Din lokala tidning
veteranpoolen internationell press

Svenska pensionärer som jobbar, väcker internationell uppmärksamhet

Från fransk riksteve, till den anrika brittiska tidningen The Sunday Times. Sveriges största arbetsgivare för pensionärer, Veteranpoolen, väcker stor internationell uppmärksamhet med sin unika modell. En modell som i år lockar 9000 jobbonärer ut på arbetsmarknaden. ”De internationella journalisterna är nyfikna på vad vi gör för att locka våra veteraner till arbete.” säger Mats Claesson, VD på Veteranpoolen.

Höjd pensionsålder är en fråga som diskuteras flitigt i regeringar runtom i världen. I Frankrike går i dagarna miljontals ut på gatorna och demonstrerar mot förslaget om höjd pensionsålder. Samtidigt märks en annan rörelse i Sverige – här vill pensionärerna arbeta. Sverige är ett av de länder i Europa med högst andel pensionärer som jobbar, enligt EU:s statistikkontor Eurostat. Något som internationella medier har upptäckt. I fokus för reportrarnas nyfikenhet finns Sveriges största arbetsgivare för pensionärer, Veteranpoolen:

– De internationella journalisterna är väldigt nyfikna på vad vi gör för att locka våra veteraner att arbeta. Men faktum är att vi ju snarast är en möjliggörare! Nästan hälften av de svenska pensionärerna vill gärna jobba, om de får möjlighet att påverka arbetstider och omfattning. Och det är nog det som är framgången i vår modell – att vi har skapat en arbetsmarknad som är pensionskompatibel. Vi har idag 9000 veteraner som jobbar hos oss. Tänk vilken fantastisk resurs för samhället! säger Veteranpoolens VD, Mats Claesson.

45 % av de svenska pensionärerna vill jobba. Det visar en undersökning som Veteranpoolen genomförde 2022, där 1587 seniorer i åldrarna 65-70 år intervjuades. Och faktum är att drygt 40 procent av Sveriges 67-åringar och en tredjedel av 70-åringarna jobbar i någon utsträckning, enligt en färsk undersökning från tjänstepensionsbolaget Alecta. På frågan om varför pensionärerna arbetar, så handlar det såklart om att tjäna lite extra pengar som sätter guldkant på tillvaron. Men nästan lika många väljer att jobba för att hålla igång kroppen och känna sig behövda.

Hemligheten med arbetsvilliga pensionärer
I januari besökte ett franskt tv-team Veteranpoolen på Södermalm i Stockholm och intervjuade den arbetande veteranen Kim Rindell, i skenet av det franska förslaget om höjd pensionsålder. Reportaget fick stor uppmärksamhet, och en reporter på The Sunday Times beslutade sig för att ta reda på mer om fenomenet med de svenska jobbonärerna – en tydlig kontrast mot ett Storbritannien där 300 000, mestadels äldre människor, tros ha försvunnit permanent från den brittiska arbetsmarknaden sedan pandemin började för tre år sedan. Denna problematik väntas få utrymme i budgeten som Storbritanniens finansminister släpper inom kort. Med anledning av det ska ett brittiskt tv-team komma till Sverige nästa vecka och göra ett inslag med Veteranpoolen.

All publicitet för Veteranpoolen har har också väckt en del mer oväntade reaktioner: 

– Sedan reportaget i The Sunday Times har vi blivit kontaktade av flera brittiska pensionärer som är intresserade av Veteranpoolen. Det finns inget liknande initiativ i Storbritannien vad jag vet, trots att de uppenbarligen har stora, kompetenta grupper som lämnar arbetsmarknaden alldeles för tidigt. Dessa kontakter var en oväntad, men rolig effekt av uppmärksamheten säger Mats Claesson, VD, Veteranpoolen.

Se det franska inslaget här (med svensk text) 
Läs artikeln i The Sunday Times

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x