Espresso – Din lokala tidning
Ta en podmenad vetjá

Ta en podmenad vetjá

Så fort något kräver vår uppmärksamhet så händer det saker i kroppen. Vi kalibreras för att vara beredda, analysera och lagra viktig information. Varje gång det händer så ökar blodtillförseln med upp till 20% och vi blir mer alerta och kvicka. Får du ett viktigt samtal så är det därför inte helt otänkbart att du reser på dig och går omkring och pratar.

Vi vet att fysisk aktivitet gör oss smartare eftersom den motverkar vår minnesfunktion (hippocampus) att förtvina med åren. Du kan tvärtom förbättra ditt minne genom träning. Men vi vet också att inlärningen är på helt annan nivå om den sker samtidigt som du rör på dig. Så vill du lära barnen engelska glosor – ta ut dem på en promenad. Då händer det grejer.

Så vad är sensmoralen av detta? Jo om vi nu vet att vi blir klokare av att röra på oss. Vi vet att vi lär oss lättare i samband med rörelse. Varför går så mycket av utvecklingen åt andra hållet? Vi ska sitta hemma och handla. Vi ska sitta hemma och umgås via digitala kanaler. Allt fler barn och unga väljer inaktivitet framför aktivitet.

Ett hett tips är att börja podmenera. Det finns poddar om allt mellan himmel och jord. Leta upp något som intresserar dig och ta en promenad. Du kommer att gå rundor tills programmet är slut. Du får till dig viktig D-vitamin, som gör att du sover bättre. Du får motion, kanske går ner i vikt, får inspiration och lär dig en massa nya intressanta saker. Samt får en hippocampus som bara växer och växer.

Johnny Billinger

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy