Espresso – Din lokala tidning
En secondhandgarderob

Ta ett miljövänligt avstamp

MILJÖ. Hösten är som nyår för mig! En tid för avstamp, att komma in i nya rutiner och få en nystart.

Ny garderob
I höst vill jag förnya mina kläder. Med miljön i fokus ställer jag mig några frågor och skapar min höstgarderob därifrån:
Kan jag skapa nya klädkombinationer med hjälp av de kläder jag redan har?
Kan jag återupptäcka höstkläderna i garderoben eftersom jag inte har använt dem i sommar? De kanske känns som nya. Prova!
Finns det kläder jag behöver second hand? Prova till exempel Sellpy, Facebook eller Tradera.
Kan jag ordna en klädbytardag med mina vänner för att förnya min garderob?

Förbättrad hälsa
I höst vill jag också förbättra min hälsa och jag börjar med vardagsmotionen. Jag har mindre än fem kilometer till jobbet så jag cyklar eller går. Det är ett skönt sätt att starta och avsluta arbetsdagen på. Så får jag in rörelse i mitt liv och jorden blir ett bättre ställe att leva på. Argumentet som säger ”jag kör bara korta sträckor med bilen för jag tänker på miljön” är ogrundat. Det är de korta bilresorna som är smutsigast räknat per kilometer. Varannan bilresa som görs i Sverige är under fem kilometer. Bensinförbrukningen och koldioxidutsläppen är högre de första fem kilometerna. Bilarna blir bättre för miljön. Men ju fler bilar, desto mer skada. Bullret ökar, partiklar från däck och vägbanor försvinner inte. Dessutom skapas barriärer skapas som gör att djur och människor inte kan röra sig fritt mellan områden.

Gör så gott jag kan
Med det sagt, jag gör så gott jag kan. Ibland tar även jag bilen kortare resor. Men det handlar inte om vad jag gör ibland, det handlar om vad jag gör för det mesta. Om hälften av Sveriges kortare bilresor byts ut så sparar vi 700 ton utsläpp av koldioxid till atmosfären. För att sätta det i perspektiv. Ett ton utsläpp av koldioxid är lika mycket som en bilresa på 500 mil, tur och retur Stockholm-Rom.

Med en uppdaterad garderob och intentionen att gå och cykla ser jag fram mot hösten och en skön nystart.

Veronika Ekstrand, miljö- och avfallskonsult

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy