Espresso – Din lokala tidning

Tacksamhet á la vetenskap

Många människor  som delar med sig av sin framgång nämner gärna tacksamhet som en grund. Att känna glädje över det som vi allt för ofta tar för givet. Att vi lever, står, går, ser, tänker… det är ingen självklarhet.

Det är egentligen ett under. För vad är egentligen oddsen för att just du och jag finns här och nu? Tänk alla generationer bakåt och all slump som gått vår väg. Sannolikheten att just vi finns till är näst intill obefintlig. Så visst måste vi väl ta vara på denna chans, på bästa möjliga sätt.

Tacksamhet inom forskningen visar att det har en avgörande del i våra liv. Här kommer sju anledningar till att vara tacksam. Samtliga är hämtade från vetenskapliga studier testade genom fokusgrupper. Det finns många fler, men sju borde räcka, eller hur?

Tacksamma personer är mer hälsosamma. De tränar mer och äter bättre. De är mer optimistiska, något som dessutom triggar vårt immunförsvar.

Tacksamma personer är mer empatiska och sociala.

Tacksamma personer sover bättre och längre om de varje dag reflekterar över allt de är tacksamma över.

Tacksamhet skapar fler och bättre relationer. Allt du behöver göra är att visa din uppskattning i stort och smått.

Tacksamhet ökar dina lyckoupplevelser och minskar depressioner. Den förbättrar din psykiska hälsa.

Tacksamhet gör att du bättre kan hantera jobbiga händelser och reducerar stress.

Tacksamhet ger dig en bättre självkänsla. Du jämför dig inte i lika stor grad med andra och blir mindre avundsjuk.

Att känna tacksamhet ändrar inte omständigheterna i våra liv. Men om vi tränar på att känna mer tacksamhet, så gör det skillnad. Ett tips är att varje dag ha som kvällsrutin att fundera på vad du är tacksam över. Bäst är naturligtvis att skriva ner det. Du blir glad och belönas med en skön natts sömn. Att somna glad innebär att du med stor sannolikhet vaknar glad.

Fast det är en helt annan undersökning.

]]>

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x