Espresso – Din lokala tidning
Tågresors för- och nackdelar

Tågresors för- och nackdelar

MILJÖTANKAR. Att resa med tåg är något jag gillar. Så meditativt och rogivande och man kan resa sig upp när man behöver eller läsa, sova och jobba utan att vara fokuserad på vägen framför.
Skönt helt enkelt!

Tågresors för- och nackdelar. Vi i min familj har rest med tåg många gånger och långa sträckor. Första gången med barnen var vår son 7 månader och dottern strax över 3 år. Då tog vi nattåget upp till Abisko. En oförglömlig vecka som sedan har följts av flertalet tågresor norrut, framför allt till Jämtlandsfjällen. Och för några år sedan vände vi näsan söderut och tog oss ända ned till mitten av Italien och hem igen. Tåg är ett fantastiskt sätt att resa söderut på. Du kommer mitt in i staden och får tillfälle att uppleva den så länge du själv vill, innan du sätter dig på nästa tåg. På något ställe tog vi ett stopp för frukost. Ett annat kvällsmat, ett tredje övernattade vi två nätter och upplevde alperna och så vidare. Så många möjligheter.

Vi vill åka tåg

Men det finns en baksida med tågresandet som har blivit allt tydligare i takt med att barnen har växt. Det är priset! I år försökte vi boka tågbiljetter upp till Jämtland över jul och nyår och de skulle kosta mer än dubbelt så mycket som om vi kör med vår gamla bensinbil, värdeminskning inräknad och allt! Det är väl ändå inte ok!
Vi vill åka tåg, både för bekvämlighetens skull och för miljöns men det är inte ekonomiskt rimligt när det blir sådana skillnader. Till den redan höga kostnaden för tågresan skulle vi sedan lägga någon dags kostnad för hyrbil där uppe samt kostnader vid resa med kollektivtrafik.

Tågresors för- och nackdelar
Det är både bekvämt och miljövänligt att åka tåg.
Få det att fungera

Det fungerar inte att säga att fler måste resa kollektivt och att kollektivtrafiken ska byggas ut när det sedan blir hutlöst dyrt så att ingen känner sig manad till att göra det.
För oss medför det att vi snabbare kommer att titta på omställningen till en elbil så något gott kan man väl säga att det för med sig. Men nog skulle vår moder jord tjäna på om vi tog tåget och lät bilen stå så mycket som bara det vore möjligt? Jag vill ju ta tåget upp i framtiden även när vi har en elbil!

Veronika Ekstrand
Konsult i miljö- och avfallsfrågor

Här läser du tidigare miljökrönika.

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x