Espresso – Din lokala tidning
En skål med soppa

Tänk kreativt med svenska smaker

MAT. Det behöver inte vara gammaldags för att det är svenskt! Det finns många goda råvaror med mycket smak. Tänk på en gårdskyckling, ekologiska ägg från trakten, insjöfisk som gös och lake.

Pepparrot åt redan de ”gamla vikingarna”. En smak som river i halsen.
Senap är en lika gammal krydda som pepparroten och både romarna och grekerna uppskattade senapsfrön som medicin. De visste att senap var bra för matsmältningen och det är förstås därför den passar ihop med vår julskinka.

Kryddgårdar
I det gamla bondesamhället hade man ofta kryddgårdar och timjanbuskarna växte meterhöga. Det noterade Carl von Linné på skånska resan 1749. En rätt han uppskattade var skinkstek;
”Stek bruktes hos bondfolket och späckades med tymjan och överlägges med honung som smakade tämligen väl.”
Ansjovis använde man förr i tiden som smaksättning i fisksåser, förutom att man ansjovisspäckade gäddan. Plocka fram ansjovisburken och tänk efter var den goda sältan passar in.

Blomkålssoppa, 4 portioner

1 blomkålshuvud, ca 750 g
1 gul lök
2 msk smör
8 dl höns- eller grönsaksbuljong
2 dl vispgrädde
Salt och peppar
Hackad gräslök till garnering

Skölj blomkålen och skär den i bitar. Skala och hacka löken grovt.
Fräs blomkål och lök i smör. Tillsätt buljong och grädde och koka tills blomkålen är riktigt mjuk, ca 20 minuter.
Mixa soppan slät, smaka av med salt och peppar. Garnera med gräslök.

Ägglåda med ansjovissås, 4 portioner

4 ägg
10 ansjovisfiléer
1 vitlöksklyfta
2 ½ dl olivolja
Gräslök och dill

Börja med att förbereda ansjovissåsen. Hacka ansjovisfilérna och koka dem tillsammans med pressad vitlök långsamt på svag värme i olivolja tills ansjovisen är borta, det vill säga har smält.
Knäck äggen i portionsformar och låt äggen sjuda i vattenbad cirka 4-5 min. Vitan ska stelna men gulan fortfarande vara lös.
Häll ansjovissåsen över äggen. Hacka gräslök och dill, strö det ovanpå.

Kall öl är en naturlig dryck till denna ägglåda.

Bo Martinsson, Husmanskostens Vänner

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy