Espresso – Din lokala tidning
img 8764

The Treehouse – en krögares drömställe bland trädtopparna

BESÖKSMÅL. Fötterna på jorden eller högtflygande planer? Hotellveteranen Lars Toresson har startat restaurangen The Treehouse i trädhuset vid Hovdala, och ser en stor potential i den unika byggnaden på en unik plats.

– Här vill vi skapa en upplevelse som börjar redan när man kliver ur bilen på parkeringen, säger han.

Höstpanoramat som breder ut sig utanför det breda fönsterpartiet i restaurangdelen på The Treehouse är betagande. Finjasjöns vita spegel krusas av gässen vid strandkanten, den mörka himlen bryter mot bjärta björkar och från bokkronorna över oss singlar bruna löv.

img 8822
Sett från entréhållet smälter The Treehouse in i den omgivande bokskogen. På motsatta sidan öppnar en fantastisk vy över Finjasjön upp sig.
img 8699

– För mig är det här ett drömprojekt! Jag startade som diskare, gick hotellskola i Schweiz och har jobbat mina år inom branschen. Min vision har varit att komplettera det fantastiska med platsen och byggnaden med en matupplevelse utöver det vanliga, och nu är vi igång, säger Lars Toresson.

Åren inom branschen innefattar bland annat  poster som restaurangchef på Hilton i Abu Dhabi, verksamhetschef på Accor Scandinavia och delägare och chef på Skyrups Golf & Hotel i Tyringe.

– Jag började tänka på det här för ett och ett halvt år sedan när jag lämnade mitt delägarskap i Skyrup Golf. Det här huset byggdes med höga arkitektoniska ambitioner – det som saknats för att göra det till en fulländad destination är ett riktigt kök!

img 8685
Alexandre Albaret med en näve harsyra  plockad i bokskogen vid The Treehouse’s fundament. – Vi jobbar med lokala smaker och närproducerade råvaror, och inspireras av internationella kök som det franska. 
img 8637
Smaker och presentation med lokal anstrykning. Vad sägs om skånska ostar serverade på skärvor av diabas.

Franska köket möter bokskogen

Och nu finns det.  Mellan de fem meter höga stolparna i fundamentet har ett fullutrustat containerkök varsamt klätts in i panel för att passa in i miljön. En mathiss transporterar rätterna upp till restaurangen, efter att de tillagats under överseende av kökschef Alexandre Albaret.

– Vi satsar på lokala smaker med inspiration av internationella kök, säger Alexandre som har sina rötter i frankrike och trettio års erfarenhet i olika kök.

– Vår novembermeny är en resa genom skogen och vi jobbar med ekologiska och närproducerade råvaror. Abborre, dovhjort, trattkantarell, smultron. I december byter vi meny och presenterar smaker som har lite mer anknytning till julen.

Tillängligt för alla

Under veckorna ska The Treehouse hysa konferensgäster och fredag till söndag är det öppet för bokningar i restaurangen.

– Vi presenterar en sexrätters provsmakningsmeny, med dryckespaket som tillval både med vin och alkoholfria alternativ, säger  Lars Toresson. 

– Ambitionen är att det ska vara en plats dit alla känner sig välkomna, vi lägger oss på en hög ambitionsnivå både när det gäller mat och presentation, men vill samtidigt hålla priserna på en nivå som gör det möjligt för många att komma hit.

Trädäcket som ramar in hela fronten mot Finjasjön är precis som hela huset anpassat för att göra minsta möjliga inverkan på naturen runtom. De bokstammar som börjar fem meter under oss har givits plats att växa rakt genom raderna av brädor.

– När man öppnar upp glaspartierna på sommaren suddas gränsen mellan inne och ute bort. Årstidernas och vädrets växlingar gör att platsen förändras hela tiden, säger Lars och blickar mot sjön.

img 8819
Utvalda viner, spännande mat och en hisnande utsikt. The Tree-house hoppas locka både nära och långväga gäster.

Stor utvecklingspotential

– Hovdalaområdet har redan 120 000 besökare per år och vi tror på att vi ska kunna locka mycket gäster från södra Sverige, och inte minst Danmark. Vi har haft öppet i tre helger, och bokningarna droppar in hela tiden. Nu jobbar vi med att få igång konceptet, men det finns mycket potential till utveckling – jag kan tänka mig en symfoniorkester mitt i bokskogen, som möter gästerna längs den långa träspången från parkeringen. 

Vägen upp till The Treehouse slingrar sig över färister och mellan kohagar.

– Det kan vara bra att tänka på att gäster behöver boka bord i förväg – med 30 platser i matsalen blir det en härlig stämning där alla kan prata med alla. För mig är detta ett drömprojekt, och det känns fantastiskt kul att vi äntligen är igång, säger Lars.

TEXT&FOTO: erik@espressomedia.se

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x