Espresso – Din lokala tidning

Therese tipsar

Therese Axelsson jobbar på Göinge utbildningscenter som Studie- och yrkesvägledare och hon vill gärna presentera vad hon och skolan kan erbjuda elever och kommuninvånare.

Vad gör en studie- och yrkesvägledare?

Som Studie- och yrkesvägledare visar jag mina besökare vilka möjligheter det finns, både inom studier och jobb. Ofta kan det finnas olika vägar för att nå sitt mål och då kan jag hjälpa till att ta reda på vilken väg som blir bäst för just den sökande. Det kan också vara så att man inte vet vad man ska göra eller bli i framtiden och då kan ett vägledningssamtal hjälpa till att hitta rätt.

Du har ju hand om Grundvux och Gyvux. Vad innebär de och vad är det för skillnad på dem?

Att läsa Grundvux, eller på Grundläggande vuxenutbildning, innebär att du läser grundläggande kurser som behövs för att få behörighet till gymnasiala kurser eller yrkesutbildning på gymnasienivå. Grundvuxkurser motsvarar det man får på grundskolan. Högstadiekurser för vuxna helt enkelt.

Gyvux är i sin tur gymnasiekurser, alltså Gymnasial vuxenutbildning, som man studerar som vuxen för att antingen få en gymnasieutbildning eller komplettera sin tidigare gymnasieutbildning för att kunna studera på eftergymnasial nivå, t. ex. högskola eller yrkeshögskola.

Båda dessa är tillgängliga från höstterminen det året du fyllt 20. Men har du en gymnasieutbildning sedan innan så är du välkommen från det året du fyllt 18 för att komplettera med det du saknar för att få en examen eller få särskild behörighet till högre utbildning.

Det du kan tänka på är att om du inte har en fullständig gymnasieutbildning från 2010 eller tidigare så har du fram till juni 2020 att få ut ett slutbetyg på vux. Det innebär att du kan använda dina gamla kurser och komplettera med det du saknar för att få behörighet till högskola. Efter 2020 kan du givetvis också få behörighet genom en examen, men då är det andra krav och kan ta längre tid.

Vilka kurser kan man läsa?

På Grundvux läser du framförallt svenska, engelska, matte, samhällskunskap och vissa orienteringskurser som ex. data och studieteknik, arbetslivskunskap.

På Gyvux kan du komplettera de kurser du saknar från gymnasiet eller läsa till särskild behörighet vilket innebär att om du saknar exempelvis en specifik kurs för att bli sjuksköterska så kan du läsa det här hos oss eller på distans.

Allas rätt till komvux, vad betyder det?

Allas rätt till komvux innebär att om du behöver en kurs för att bli behörig så har du rätt till att läsa den antingen på plats eller på distans. Så sök i god tid!

Du nämnde innan distansundervisning. Är det en bra idé?

Distansundervisningen är väldigt individuell och mitt jobb som Studie- och yrkesvägledare är att tillsammans med studenten komma överens om vad som är bäst för dig, beroende på dina förutsättningar. Om du kanske jobbar dagtid eller är föräldraledig så är kanske en distanskurs bra för dig för då kan du studera när du har tid. Kan fungera jättebra för vissa men inte alls bra för andra. Det är som sagt helt individuellt. Men studerar du på distans så kan du använda våra lokaler och våra lärares kompetens i vår nya studiehall som finns på Stengatan 3 i Sibbhult, för att få hjälp med dina studier.

Kan man få CSN som stöd om man studerar?

Ja, men för att få CSN måste du studera på minst halvtid, alltså 50 % studier. CSN har andra särskilda regler också, till exempel får du inte ha annan ersättning samtidigt om du studerar på heltid. Är du osäker så kan du kontakta csn eller mig för att se om du har rätt till det. Men alla våra kurser och utbildningar är csn-berättigade.

Vad kostar det att läsa kurser?

All utbildning är kostnadsfri förutom läromedel och skrivmaterial. På grundvux kan du låna böcker och på så sätt blir inte en utbildning en kostnadsfråga. Alla kan utbilda sig, allas rätt till komvux.

Therese Axelsson finns på Stengatan 3 i Sibbhult. Boka tid med henne genom hemsidan www.guc.nu

För att prata om yrkesutbildningar får du kontakta Caroline Österberg som sitter på Källgatan 12 i Sibbhult. Även henne bokar du tid med genom att gå in på hemsidan.

Intervju: Jimmy Ek, Göinge utbildningscenter

Foto: Jimmy Ek

]]>

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x