Espresso – Din lokala tidning
img 9453 web

Tid för eftertanke under kyrkans största högtid

HÖGTID. Glimåkra-Hjärsås församling i samarbete med Glimåkra Missionsförening och Glimåkra Folkhögskola bjuder in till gudstjänster varje vecka inför påsken.

– Vi samlas i sex olika lokaler med start i Missionshuset i Glimåkra och avslut i vackra Kräbbleboda kapell, säger Anna J Evertsson, Kyrkoherde i Glimåkra-Hjärsås församling.

Julen följt av allhelgonahelgen är de högtider på året som är mest välbesökta i kyrkan. Påsken har dock en särställning när det gäller att lyfta fram kärnan i den kristna tron.

– När Jesus gick före upp till Jerusalem skildrar det hur han gick före i allt som vi har. Med en osjälvisk kärlek utan baktanke mötte han döden för alla oss människor, säger  Johnny Bjuremo, komminister i Glimåkra-Hjärsås församling.

Passionsgudstjänsterna inför påsken är en lång tradition, som varje år baseras på texterna från en evangelist ur Nya testamentet enligt ett rullande schema.

Framförallt handlar tiden fram till påsk om eftertanke och reflektion kring de stora frågorna.

Anna J Evertsson, Kyrkoherde

– I år har turen kommit till Johannes. Där Markus är äldst och kortast, skildrar Matteus ur judiskt perspektiv och Lukas skriver som akademiker, medan Johannes är poeten. ”I begynnelsen fanns Ordet…och Ordet blev människa”. 

Nära samarbete

I Glimåkra ligger Församlingshemmet, kyrkan, missionshuset och Folkhögskolan på bara några minuters avstånd från varandra. Samarbetet mellan dem pågår hela året men blir extra tydligt när kristendomens viktigaste högtid står för dörren.

– Vi kommer att anordna gemensamma passionsgudstjänster på onsdagkvällarna på olika platser. Först ut är missionshuset i Glimåkra, den sista blir i kapellet i Kräbbleboda, säger Anna J Evertsson.

Nils Laveson har sin bakgrund inom Missionsrörelsen och har de senaste 15 åren även tjänstgjort som präst inom Svenska Kyrkan.

– Missionsrörelsen har inte samma tradition kring passionsgudstjänster, men jag minns väl hur jag som barn lyssnade på när biskopen läste passionsbudskapet i radion, säger han.

Eftertanke och reflektion

Passion är ett ord med bred betydelse – det innefattar både lidelse och lidande och talar om  både övertygelse och smärta. Med budskapet om uppståndelse i slutet av berättelsen har hoppet sin självklara del i påskfirandet.

– Vår tillvaro består både av liv och död.Inom kyrkan förvaltar vi ett stort förtroendekapital när det gäller att finnas närvarande när samhället drabbas av katastrofer och allvarliga händelser, säger Anna J Evertsson.

– Framförallt handlar tiden fram till påsk om eftertanke och reflektion kring de stora frågorna. Fastan handlar i grunden mer om att rikta sitt fokus mot bön och bibelläsning än att avstå från  saker. Samtidigt är det ett tillfälle att stanna upp i sitt liv, se på vad man har och värdera vad som fungerar och vad man skulle kunna göra annorlunda.

img 9441 web
Årets Passionsgudstjänster baseras på evangelisten Johannes texter. Vid varje gudstjänst kommer psalmen “Herre du vandrar försoningens väg” att sjungas.

Orolig tid

Och behovet av förebilder och förebud som ger hopp är något som verkar finnas i alla tider.

– Jag såg häromdagen ett reportage med Peter Englund och en fotograf som var vid frontlinjen i Ukraina och gjorde reportage från olika fältsjukhus – det finns ett stort lidande i världen idag, säger Nils Laveson.

– En stark tradition är även fasteinsamlingen som administreras av ACT, som tidigare hette Lutherhjälpen, säger Anna J Evertsson.

– Många minns pappersbössorna som stod på bordet i påsktider, nu uppmanar vi människor att swisha pengar.

img 9470 web
Nils Laveson, Johnny Bjuremo, Folke Johanneryd och Anna J Evertsson framför missionshuset i Glimåkra där den första passionsgudstjänsten för året firas.
skärmavbild 2023 02 22 kl. 14.43.48
Glimåkra-Hjärsås församling i samarbete med Glimåkra Missionsförening och Glimåkra Folkhögskola bjuder in till gudstjänster varje vecka inför påsken. Gudstjänsterna hålls i Glimåkra Missionshus, Hjärsås kyrka, Församlingshemmet i Glimåkra, Kräbbleboda kapell, Sibbhults kyrka och Glimåka Folkhögskola Kapell.
Se programmet för passionsgudstjänsterna här.

Försoningens väg

40 dagar innan påsken startar fastan med Askonsdagen, som i år firades med en mässa i Sibbhults kyrka.

Från den 1 mars väntar nu passionsgudstjänster under sex onsdagar i Glimåkra missionshus, Hjärsås Kyrka, Glimåkra folkhögskola kapell, Glimåkra Församlingshem, Sibbhults Kyrka och Kräbbleboda kapell.

– Vi har valt psalm 738, Herre du vandrar försoningens väg, som kommer att sjungas på alla gudstjänsterna. På Folkhögskolans kapell blir det gospel med elever från gospellinjen, och jag tror faktiskt att den sista gudstjänsten i lilla Kräbbleboda kommer att bli den mest välbesökta. Det är ett fantastiskt fint litet kapell som är en viktig plats för många av de som bor där, säger Anna J Evertsson.

Text: erik@espressomedia.se

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x