Espresso – Din lokala tidning
bonden och bönan

Tidig vår hos Bonden och bönan i Vankiva

ODLING. En fotograf och en grafisk formgivare med gröna fingrar växlade upp sitt odlingsintresse och blev Bonden och Bönan. Efter att ha odlat för det egna hushållet i Vankiva i 20 år startade Sven och Lollo Persson ett andelsjordbruk förra året. Nu är det dags för en ny säsong.

Förra årets meterlånga brysselkålsstammar spretar upp ur den mörka jorden, och några grönkålsplantor har skickat ut nyfikna blad som suger i sig av februarisolen.
– Du mätte ju jordtempraturen i en att av tunnelväxthusen idag, och den var redan nio grader, säger Lollo.
– Där ska jag så morötter i dag, bekräftar Sven.

odling
TRETTIO ANDELSÄGARE DELAR PÅ SKÖRDEN

Bonden och bönan är ett andelsjordbruk, vilket innebär att upp till 30 andelsägare kan betala en abbonemangsavgift för att få regelbundna andelar av det som odlas på gården.
– Det vi odlar äger vi gemensamt. Vi delar på investeringarna och även på risken. Andelsägarna hämtar upp kassar med det som är i säsong. Det kallas för market gardening internationellt och är ett sätt att öka självförsörjningsgraden lokalt och nationellt, och så bidrar det till att skapa en personligare relation till det vi stoppar i oss, säger Sven.
– Vi odlar 40 olika grödor här, det måste vara variation i kassarna. Många olika växter gynnar den biologiska mångfalden här på gården, och vi vill även inspirera till att använda traditionella grönsaker i matlagningen som man kanske inte får med sig hem från affären, säger Lollo. Och det har redan börjat gro. I ett för året nyinrett rum i en av gårdens ekonomibyggnader kikar unga plantor upp ur krukor och pluggbrätten. Chili, paprika, aubergine, sådda redan den 8 januari.
– Växtbelysning och tunnelväxthus ger en möjlighet att förlänga säsongen. Som belysning duger det bra med vanliga armaturer och led-lysrör. De ska ge ordentligt med ljus – dessa är på femtusen lumen med kallvitt ljus, säger Sven.– Och de ska hänga nära plantorna, säger Lollo och plockar ut ett brätte med chiliplantor för den dagliga besiktningen.
– Led ger nästan ingen värme, så man riskerar inte att bränna plantorna.

bonden och bönan ute
LOGISTIK, PLANERING, KUNSKAP

Logistiken är viktig för att lyckas med odlingen. Odlingsytan som motsvarar en halv fotbollsplan är uppdelad i kvarter och bäddar som är 70 cm breda och 15 meter långa.
– Att jobba med standardmått på bäddarna gör att det blivit lättare att planera för både sådd och växtrotation. Vi gick en kurs på Holma folkhögskola innan vi startade andelsodlingen som var till stor hjälp – den hjälpte oss nog att undvika 80 procent av alla fallgropar, säger Sven.
– Om man ska nämna en positiv sak med pandemin är det att det finns mängder av föredrag och utbildningar inom odling som har genomförts digitalt. Det har gett oss möjlighet att ta del och inspireras av ett utbud från hela landet, säger Lollo.

TEXT&FOTO: ERIK@ESPRESSOMEDIA.SE

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x