Espresso – Din lokala tidning
espresso media logo

Tillbaka till år 1749

I slutet av april fick sammanlagt 302 elever från förskoleklass upp till årskurs 6 från Gemöskolan, genomföra en Tidsresa på Linnés Råshult. Tidsresan är ett samarbete och samarrangemang mellan Gemöskolan, Linnés Råshult, Kalmar Länsmuseum och Kulturparken Småland.

Eleverna bussades upp från Gemöskolan till Råshult på morgonen. Det var 100 elever som var samlade för introduktion till vad som skulle hända under dagen, och sen fick eleverna och lärarna byta om till tidsenliga kläder.
Det var många små pigor och drängar som sprang omkring och lekte, och väntade på att dagen skulle börja.

Annons
banner cx 60

– Alla tidsepoker görs på plats och vid lämningarna som finns kvar. Det är seriöst och barnen får en verklighetsupplevelse med att Carl von Linneus kom ut hit just idag år 1749 på besök. Det skulle arbetas på gården med diverse sysslor och hjälpen kom från grannorterna. Barnen symboliserar grannorterna och dagsverken är 10 stycken som de skall genomföra. De får bland annat laga soppa från grunden, karda ull och såga ved, säger Helen Eklund som är pedagog på Länsmuseet i Kalmar.

Annons
flexbanner avdelare 190x250

Spännande dag
Vi fick prata med fyra pojkar om vad de såg fram emot under dagen. De svarade samspelt att skolan hade förberett dem och att de hade läst om Carl von Linné. Och givetvis så såg de framemot en spännande dag för att uppleva hur det var förr i tiden med bland annat dagsverken.
Carl von Linné stod på ängen tillsammans med sin bror och Ingeborg från Mjälhult och hälsade drängarna och pigorna välkomna till dagsverkena på gården.

Text & foto: anita@espressomedia.se

Relaterade inlägg

Espressos lokala gratistidningar

admin

Miljömedveten motion med HHF

Johnny Billinger

Felix i Iran

Ingela Lindström

Laserdome samlar poäng på Galleria Boulevard

Johnny Billinger

Jenny Syrén fann sitt stora intresse i livet

Ingela Lindström

Från hushållstjänster till ledsagning och omsorg

Ingela Lindström

Sparbanken Göinge – Lokala kontor och nöjda kunder

Ingela Lindström

Veterinär Per Josefsson – djurens advokat

Ingela Lindström

Don´t get bitter- get better

Johnny Billinger

Good Morning UF – underlättar för morgontrötta

Ingela Lindström

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy