Espresso – Din lokala tidning
dsc9744

Tillsammans hjälps vi åt – fixar matkasse till behövande

MEDMÄNSKLIGT. Sjutton matkassar står laddade för utlämning innanför entrén till församlingshemmet i Osby. För sjutton mottagare gör hjälpen en stor skillnad. Mat för dagen är en självklarhet för de flesta av oss – projektet ”Tillsammans hjälps vi åt” finns till för att stötta den som behöver kämpa för att få inköpskassan att räcka till det nödvändigaste.

– Idén föddes för ett år sedan, när vår kyrkoherde Anders O Johansson besökte oss på Grogrund i församlingshemmet och berättade om liknande projekt som han varit delaktig i, i bland annat Malmö och Broby. Vi kände att vi ville göra något här i Osby, berättar Linda Söderlundh, som tillsammans med Eva Johnsson har jobbat hela morgonen med att komponera de sjutton kassarna.

– Behovet är stort, konstaterar Eva.

– Vi har ett 20-tal personer eller familjer som återkommer till våra utlämningstider på fredagarna. De flesta har försörjningsstöd, någon saknar bostad. Det har inte blivit lättare nu när alla priser har gått upp.

Stöttande företag

Korv, mjölk, bröd, pasta, ketchup, majskonserver. En mottagare lastar in innehållet i sin matkasse i botten på sin barnvagn.

– Vi har lite brist på kassar, så kan man  lämna den här är det bra, säger Linda.

– Vi skickar med matvaror, en del hygienartiklar och förbrukningsvaror och insamlade kläder när vi vet att det finns ett behov. Flera företag skänker varor till oss, bland annat både Ica Supermarket och Kometen, Shell,  Lindvalls korv och så får vi bröd från Café Runt knuten.

”Viktigast att mina barn får äta sig mätta”

En kvinna som hämtar kasse till sig och sina två barn berättar att tillskottet gör stor skillnad.

– De pengarna som jag sparar in på mat här kan jag använda till att köpa ett paket bjöjor. Flingor är en sådan sak som vi sällan handlar själva och barnen blir väldigt glada när vi kan äta det, säger hon.

– När man har försörjningsstöd så innebär det att om man till exempel säljer någonting för att få in lite extra pengar så dras det av från det utbetalade beloppet. Utgifterna har ökat mycket när priserna stiger, tyvärr har inte försörjningsstödet ökat i samma takt.

– Jag försöker att se positivt på tillvaron och hoppas på att kunna ordna min egen försörjning genom att hitta ett jobb igen – det är sällan jag köper något till mig själv, viktigast är att barnen är mätta och har kläder som håller dem varma. Nu läser man om mycket spartips i tidningarna, men det känns som att allt är utifrån en nivå där man är två personer som försörjer en familj. Som ensamstående förälder är det tufft.

Många vill hjälpa

Utöver företag är det också många privatpersoner som vill hjälpa till att skänka både pengar, matvaror och annat, berättar Linda och Eva.

– Vi får in en del från kollekten under gudstjänsterna i kyrkan, och gospelkören som jag är med i har ordnat insamling under konsert, säger Linda.

– Många har hittat oss via facebook, där går vi även ut med information om sådant som vi behöver just nu när det gäller kläder och annat. Vi har begränsade lagringsmöjligheter här på församlingshemmet, och det är viktigt att det som vi får in är helt och rent. När det gäller kläder tar vi gärna emot till både barn och vuxna.

Anpassat efter behov

Eva och Linda är överväldigade över människors hjälpvilja under året, och att kunna bistå dem som behöver är en härlig känsla.

– Det handlar om att ge möjlighet till mat på bordet. Vi träffar föräldrar som själva går hungriga för att de prioriterar att barnen ska få mat. 

– Vi har ett tätt samarbete med Siv Larsson som är församlingens diakon och kan erbjudare ytterligare hjälp och vägledning om det är någon som vill och behöver. Våra utlämningar sker på fredagar och vi försöker att anpassa innehållet efter de behov som familjen har – oavsett om man äter fläskött eller veganskt och om det finns några allergier att ta hänsyn till.

Text&Foto:

Erik@espressomedia.se

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x