Espresso – Din lokala tidning
krister wall kvartett

Time to Swing

FESTIVAL. Espresso tog kontakt med Krister Wall för att be honom berätta om festivalen och om vad som kommer att hända. Han är initiativtagare men också projektledare och musiker.

Sedan parkens nya scen blev klar för tre år sedan har positiva diskussioner förts med hembygdsföreningen, men först i våras blev det klart att även kommunen har intresse av att ett sådant här evenemang kommer till stånd.

Eftersom det mest kända musikevenemanget i kommunen heter TIME TO ROCK låg det nära till hands att kalla en swing-festival för TIME TO SWING. Kontakt togs med styrelsen för avstämning angående travestering av namnet, och samtycke uppstod.

En av anledningarna till att anordna en jazzfestival är att musikformen under senare år fått hård konkurrens av en uppsjö ”modernare” musikuttryck, och bör därför lyftas upp och intressegöras. För inte så många år sedan tronade Kristianstad-Åhus med en av kanske världen bästa jazzfestivaler, där de allra största artisterna och banden stod i kö för att få spela. Stadens jazzklubb Blue Bird – arrangör var också välkänd i hela världen.

Det finns uppåt ett par hundra aktiva jazzklubbar i Sverige, med ett stort antal medlemmar. Det finns också i nästan varje stad aktiva fritidsmusiker som flitigt och med små anspråk på ersättning gör betydande insatser inom det lokala kulturlivet.

Som sagt – i Östra Göinge Kommun är det nu dags att sälla sig till den skara som även värnar om denna musikform. Eftersom det är ganska precis 100 år sedan ordet Swing myntades, inom det då ganska unga begreppet jazz, är det otroligt att det musikaliska budskapet så starkt finns kvar och numera också upplevs som både nostalgiskt och klassiskt historiskt. Swingen fick i mitten av 40-talet efterföljare som Be-Bop och Cool, men tillsammans är det likvärdigt med stora namn som Louis Armstrong, Charlie Parker, Ella Fitzgerald, Duke Ellington, Count Basie, Nat King Cole, Frank Sinatra m. fl.

Egentligen borde denna musikaliskt historiska tid bli till ett gigantiskt imaginärt världsarv!

Vi återvänder till Time To Swing, där det främst är just lokala och regionala fritidsmusiker som kommer att framträda, sammanlagt ca 35 musiker – där de flesta också tidigare har spelat ihop i olika band som Kristianstads Storband, XL Big Band, Åhus Swingorkester…

Utan stöd från Sparbanken Skåne, Musik i Syd och Östra Göinge Kommun hade det inte varit möjligt att förverkliga festivalen, men heller inte utan alla frivilliga krafter som inom hembygdsföreningen kommer att ställa upp som funktionärer och vara behjälpliga i alla praktiska avseenden, och som också står för förförsäljning av kaffe och drycker med tillbehör. Kommunen har förutom ett ekonomiskt stöd varit och är behjälpliga med marknadsföringsfrågor, utlåning och hantering av stolar, tält mm. Kommunens nye kulturchef Peter Wilgotsson kommer att inviga festivalen.

Det finns många att framhäva bland de gästande musikerna, men många kommer mer i detalj att presenteras under festivalens olika akter. Dock bör sägas att Jarl Sjunnesson, som är värdbandets gästartist i akt 1, är en synnerligen uppskattad och väl meriterad sångare som här, med den äran, går över till det lite mer jazziga med bland annat Sinatra och Stevie Wonder-stuk. Lena-Marie Walldén, gäst i akt 3, är för många välkänd från ett stort antal framträdanden genom åren, inte mint i Kristianstads Storband som pappa Gert-Åke Walldén startade 1972. Hon kännetecknas framför allt av sin vurm för Ella Fitzgerald, men sjunger lika gärna ur Monica Zetterlunds eller Olle Adolphsons repertoarer. Som extragäst i samma akt kommer saxofonisten Loffe Sturesson att spela, känd i många musikaliska sammanhang men sedan flera år också ledare av just Kristianstads Storband.

I Wine & Roses finns en annan känd profil Bengt Isaksson, gammal trummis i Kristianstads Storband och Åhus Swingorkester, men här både trummis och sångare med swing som specialité. Sångprofilen i Österlia Big Band är Sophie Ljunggren, som med sitt kraftfulla sväng sjungit med bandet de senaste 8 åren.

vindkraft

Det vi tycker är alldeles speciellt roligt är att vi i akt 4 får lyssna till ett fantastiskt band, Vindkraft, med studenter från Musikhögskolan i Malmö. Det är ju ungdomarna som kommer att stå för framtiden. Två av profilerna är pianisten Erik Adner Wallander och basisten Alice Castell, där båda har meriter från Ystads Jazzfestival och Erik har den världskände pianisten Jan Lundgren som mentor och lärare. Bandet spelar egna kompositioner med egna arrangemang.

Vi hoppas att alla ni som kommer får en oförglömlig upplevelse och… att vädret står oss bi.

Keep Swinging…

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x