Espresso – Din lokala tidning

Tio enkla tips att spara energi

  1. Minska duschtiden. Om du duschar fem minuter istället för en kvart kan du minska energianvändningen för varmvatten med 500 kWh per år.
  2. Sänk inomhustemperaturen ett par grader. Varje grads sänkning av inomhustemperaturen motsvarar cirka fem procents sänkning av årsförbrukningen.
  3. Vädra ordentligt men korta stunder, stäng av elementen under tiden.
  4. Byt alla lampor till LED eller lågenergilampor.
  5. Tvätta i 30 eller 40 grader istället för 60 grader – då halverar du energiförbrukningen.
  6. Spara el genom att släcka lampor som du inte använder, dra ur mobilladdare när de inte används och stänga av apparater istället för att ha dem i standby-läge. Visste du att 10 % av all hushållsel går till teknik i standby-läge?
  7. Lufttorka istället för torktumla. En torktumlare använder två till fyra gånger mer energi för att torka tvätten jämfört med att tvätta den.
  8. Fritt framför elementen. Ställ inga möbler direkt framför elementen, då hindras värmen från att komma ut i rummet.
  9. Tina mat i kylen innan du tillagar den. Kylen drar nytta av kylan.
  10. Ha koll på din energiförbrukning! Hos många leverantörer kan du få en detaljerad överblick av din förbrukning genom att logga in på leverantörens hemsida. På fakturan finns även information om hur mycket el du använt, om än inte så detaljerat. Hitta energitjuvarna och använd en elmätare. En elmätare går ofta att hitta i de flesta butiker som säljer olika el-artiklar.

Text: Cecilia Axelsson, miljöansvarig i Älmhults kommun

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy