Espresso – Din lokala tidning
skärmavbild 2025 04 11 kl. 14.02.36

Tips för en lyckad försäljning

BOSTAD. Våren är tiden då flest hus kommer ut på bostadsmarknaden. Ofta säger man att ett husköp är den största affär man gör i livet, men även för den som ska sälja är förberedelserna viktiga. Mäklarna Henrica Lorentzson och Albin Nilsson på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling ger här några tips på saker som är bra att tänka på om man går i säljtankar.

6 TIPS TILL DIG SOM SKA SÄLJA

1. BÖRJA MED EN MÅLBILD

God planering och realistiska förväntningar är viktiga när man tagit beslutet att sälja sitt hus. Det är du som säljare som ska ha kontroll över processen, och väljer du att anlita en mäklare så finns vi här som ett stöd. Försäljningspriset på objekt i vårt område varierar mycket, och för att ställa förväntningarna rätt är det bra att anlita en lokal mäklare som känner marknaden. Börja med att lägga upp en plan för ungefär när du vill sälja huset. Statistiken visar att det tar ungefär 50-100 dagar från utannonsering till försäljning. Många tror att det börjar kosta pengar så fort man tar kontakt med mäklare, men vi finns tillgängliga för kostnadsfrirådgivning i ett tidigt skede.

2. VAR UTE I GOD TID

Ofta ställer långivare högre krav i dag på att du har sålt ditt hus innan du kan ta lån för en ny bostad. Därför är det är det bra att ha tid på sig när du ska förbereda en husförsäljning. Presentationen är viktig för att locka intressenter. Om du till exempel säljer ditt hus på våren kanske du vill göra fotograferingen på sommaren när trädgården är som vackrast. Har man bott länge i ett hus är det ofta en stor process att gå igenom alla saker och tömma förråd. Fundera igenom vad som har gjort att du trivs i huset, och försök att bevara den känslan i presentationen. Att sälja ett hus utan inredning är det svåraste, så se till att bevara hemkänslan – den är ofta viktigare på en visning än att allt ser ut precis som köparen vill ha det.

3. GÖR EN ÅTGÄRDSPLAN

Att lägga stora summor på omfattande åtgärder i huset inför en försäljning betalar sällan sig. Däremot kan det vara en bra idé att kontakta hantverkare för att ta in offerter på vad saker som måste fixas faktiskt skulle kosta. Med ett bra kostnadsunderlag är du i en starkare position i en prisförhandling. Sammanställ alla kvitton och dokumentationer från tidigare renoveringar – många sätter ett stort värde i om du har anlitat lokala hantverkare. Att ta hand om sitt hus under tiden man bor i det är givetvis den bästa värdehöjaren. Med bra framförhållning hinner du avsluta alla småprojekt som kanske inte blivit klara. En stor vattendelare vid visningar är om huset har en källare, och hur den ser ut. Använd den inte som en lagringsplats för att göra fint i resten av huset, utan se till att den är utrensad, urstädad och uppfräschad. Även om källaren inte lämpar sig som bostadsutrymme så är det viktigt att den känns så fräsch som möjligt för att inte sänka helhetsintrycket.

4. VAR PÅLÄST

Köparen har ett stort ansvar att undersöka huset innan köp, men även du som säljare är skyldig att informera om husets skick. Inget hus är felfritt, och för att känna sig trygg i en försäljning är det alltid viktigt att ha alla korten på bordet. Både mäklare och besiktningsman har checklistor som hjälper dig punkt för punkt. Att anlita en oberoende besiktningsman ger dig en bra insikt i husets skick. Om tid finns kan det vara värt att ta tag i mindre saker för att korta ner listan på åtgärdsförslag – särskilt om det gäller saker som att tömma hängrännor och ta bort växtlighet från fasaden. Om du som säljare har köpt en husbesiktning står även besiktningsmannen till förfogande om en köpare har frågor om husets skick.

5. FÖRBERED FÖR VISNING

En del tycker att det känns jobbigt att öppna upp sitt hem för främmande människor, men nu för tiden är det ovanligt med ”öppna visningar”. Ofta har vi som mäklare kontakt med intresserade köpare, och vi försöker matcha deras förväntningar med vad som finns tillgängligt. Köpare har ofta en bild av det perfekta huset, men det finns sällan i utbudet. För oss som mäklare handlar det om att få köparen att se möjligheterna, både när det gäller bostaden och området. Det kan vara bra att ha koll på husets konstruktion – vilka väggar som är bärande och vad som är möjligt att ändra i planlösningen, allt för att underlätta för köparen att se möjligheterna.

6. JÄMFÖR LOKALT

Följer man medierapporteringen kring bostadspriser så serveras man ofta ett nationellt perspektiv – vill man få rätt förväntansbild är det viktigt att man jämför med den lokala marknaden.

Även i vårt område spretar slutpriserna rejält. Ofta är det ett fåtal objekt som sticker iväg med budgivningar, och det påverkar snittpriserna. Att ha ett nybytt tak och en fungerande dränering höjer värdet, men sällan så mycket så att du får igen kostnaden för investeringen på kort sikt. Inglasade uterum är populärt, men saker som tryggheten i området där ditt hus ligger blir en allt viktigare faktor för många. Under 2025 räknar vi med att utbudet av hus kommer att öka markant – osäkra tider och höga räntor har gjort att många valt att vänta med att sälja. Många som säljer ett hus gör det dock på grund av att livsvillkoren förändras, och det är ofta mer värdefullt att lägga god tid på att få till en bra försäljningsprocess än att vänta på att husmarknaden ska bli mer gynnsam.

visning

ALBIN OCH HENRICAS FÖRVÄNTNINGAR PÅ BOSTADSMARKNADEN

Under starten av 2025 har det sålts fler fastigheter än tidigare, samtidigt ser vi att utbudet på marknaden framöver kommer att vara stort. Under pandemiåren var utbudet väldigt begränsat, och det innebar ofta att husköp blev snabba affärer. Nu är vi tillbaka i ett mer normalt läge, och det kan vara bra att ställa in sig på att en husförsäljning kommer att ta lite längre tid. Jag jobbar mycket med jordbruksfastigheter, och där är marknaden mera jämn. Objekten är i regel färre, och det finns alltid ett stort intresse att investera i mark som går att bruka för odling eller skog.”

Albin Nilsson, Mäklare Hässleholm

Bland villor och fritidshus ser vi ett växande intresse från utländska köpare som har hittat till vårt område, bland annat på grund av ett varmare klimat söderut och tryggheten i en orolig omvärld. I flera fall handlar det om generationsboenden, där både barn och föräldrar söker efter bostäder och vill flytta till Sverige. Med ökande möjlighet till att jobba på distans så ser vi inte längre samma intresse från anställda på stora företag i området att hitta en permanent bostad.”

Henrica Lorentzson, Mäklare Osby / Östra Göinge

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x