Ikea Museum lockar med skön nostalgi och inspirerar till nya musikupplevelser
KULTUR & FRITID. Vi sitter på Ikea Museum. I en bekväm soffa framför en vägg av ljud och bilder. Curator Anna Sandberg Falk berättar entusiastiskt om utställningen ”Titta Musik!” som började så bra, fick ett tre månader långt coronauppehåll men nu är igång igen. Den pågår fram till den 3 januari 2021.
– En utställning för alla sinnen och alla åldrar. Det är skönt att ha öppet igen, konstaterar Anna Sandberg Falk.
Det är dock inte alla som förknippar Ikea med musik. Men den har spelat en stor roll i hur vi umgås och inreder våra hem.
– Här finns något för de nostalgiska, de som minns hur det var med vinylskivorna i sina hyllor och skivspelaren och de stora högtalarna på en musikbänk. Men också något för dem som vill inspireras inför framtiden. Vi vill visa hur musiken har varit med genom hela Ikeas historia. Vårt tema är ”lyssna, spela, dansa”, och allt detta inbjuder utställningen till.
Rolig att skapa
Att det har varit roligt att skapa denna utställning framgår väldigt tydligt. Här har man grävt djupt i arkiven.
– Tänk bara att en barnfamilj kommer hit. Det är kanske första gången barnen ser en riktig vinylskivspelare. Och så kommer de som blir nostalgiska bara de ser skivspelaren och det blir intressanta samtal om vilken viktig roll musiken har i våra hem. I dåtid, nutid och framtid, säger Anna Sandberg Falk.
Ikea är mån om sin historieskrivning. Här visas en delvis bortglömd sida av den historien upp. Hur många minns att musikanläggningar och instrument en gång fanns i sortimentet på avdelningen ”Musikanten” – ackompanjerade av serien ”Symfoni” med den finurliga lamphögtalaren? Kanske stod det förtjusande lilla röda pianot på en hedersplats i rummet.
Nutid möter framtid
I dag finns serien ”Frekvens” och det är här nutiden möter framtiden. Det kan ta en stund för dem som fortfarande anser att en fungerande vinylspelare är hemmets viktigaste apparat att känna sig riktigt hemma, men det går över efter några minuter. Det ena utesluter inte det andra. Detta är ju spännande och väldigt fascinerande att uppleva. I grannrummet snurrar diskokulan i taket. Här finns plats för rörelse men också vila. Stora kuddar är utplacerade på golvet. Den röda tråden i utställningen löper vidare. Det har alltid gällt att skapa en känsla i hemmet.
Mer aktivitet
Den som vill ha ännu mer aktivitet kan prova en digital trummaskin och den som helst vill betrakta alla föremålen kan bläddra bland vinylskivorna, förundras över den orange bakelittelefonen som enbart går att prata i eller falla i beundran över den lilla parlourgitarren som absolut ger en viss stämning åt rummet.
Fåtöljer som gjorda för att njuta av musik ser inbjudande ut. Sammanhanget blir väldigt klart. De är skapade för just detta – men de går bra att bara sitta i också.
Producerar själva
På Ikea Museum producerar man de flesta tillfälliga utställningarna själva. Vissa samarbeten med utomstående aktörer förekommer. Anna Sandberg Falk är en av tre curatorer som arbetar här. Curatorsjobbet kan närmast beskrivas som en utveckling av den gamla intendentrollen på ett museum.
Men vem kom med själva idén: Låt oss gör en utställning om musiken och vad den betytt i Ikeahistorien?
– En svår fråga. Vem som tänkt tanken allra först är förstås svårt att säga. Jag jobbar med innehållet i utställningen, men vill betona att det verkligen handlar om ett lagarbete.
Om en tillfällig utställning blir väldigt populär, kan det då bli aktuellt med en förlängning?
– Ja, det kan det. Det handlar ju om en unik sak som förmodligen aldrig visas igen. Men än så länge är det den 3 januari som är vårt slutdatum för Titta Musik!
Fotnot: Just nu finns förutom Titta Musik! en utställning om ung svensk form och givetvis den permanenta historiska utställningen att avnjuta på Ikea Museum i Älmhult.
TEXT OCH FOTO: LASSE LINDELL