Espresso – Din lokala tidning
Image default

Tjälknöl

Tjälknöl

Johnny Billinger Tjälknöl Tjälknöl Skriv ut
Portioner: 8-12
Nutrition facts: calories fat

INGREDIENSER

Ca  1 ½ kg fryst benfri stek av älg eller nöt

Saltlake:

½ msk korianderfrö

10 svartpepparkorn

5 vitpepparkorn

3 lagerblad

1 tsk torkad rosmarin

2 liter vatten

1 ½ dl salt 

1 msk strösocker.

SÅ HÄR GÖR DU

Lägg den frysta steken på galler med långpanna under och ställ i ugnen.

Sätt ugnen på 75-80 grader.

Stick i en köttermometer efter 6-7 timmar och låt stå ytterligare 6-10 timmar tills innertemperaturen är 65-70 grader.

Stöt koriander och peppar lätt. Smula lagerbladen. Koka upp kryddor, vatten, salt och socker och låt koka någon minut. Låt kallna.

Lägg ned det varma köttet i den kalla lagen och låt stå i kylen i 2 dygn. Skär i tunna skivor inför servering.

En god gratäng passar utmärkt till Tjälknölen.

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x